Кламер БГ - Новини: Плахи имотни сделки през лятото, бум на предлагани ненужни жилища

Плахи имотни сделки през лятото, бум на предлагани ненужни жилища

Имоти

|
Вт, 14 Окт 2014г. 15:41ч.
Плахи имотни сделки през лятото, бум на предлагани ненужни жилища

Летният сезон на пазара на имоти се характеризира с плахи сделки и множество огледи, на които се разчита да доведат до покупко-продажба през есента, спад в търсенето на ваканционни жилища от рускоезични клиенти и бум на предлаганите от живеещи в чужбина българи ненужни жилища. Това сочи оповестен във вторник анализ на "Сдружение брокери на имоти”, изготвен по данни на над 160 членове на организацията от цялата страна.

Според тях през лятото е имало много огледи и запитвания, но не голям обем от сключени сделки. Те определят сезона като по-скоро проучващ за много клиенти, които се колебаят дали да инвестират в имот или да оставят спестяванията си в банките.

При ваканционните имоти тенденцията е за спад в търсенето от страна на рускоезичните клиенти е устойчива - както в планинските, така и на морските курорти. Желаещи да купят имоти във Варна вече са основно българи. Причината е основно в девалвацията на руската рубла спрямо основните валути. Предвид разрастващата се криза в Украйна брокерите не очакват съществено изменение на тази ситуация.

Забелязва се търсене от страна на купувачи от София и Варна на стари къщи за реставрация - в ниския ценови диапазон. Има признаци и на плахо търсене от чуждестранни клиенти на качествено ремонтирани имоти. В жилищният сектор търсенето е от страна на млади семейства на жилища за живеене. По-възрастните клиенти пък търсят по-малки жилища, с цел инвестиция. Има леко раздвижване в индустриалните имоти, основно за складови площи, празни терени за индустриално строителство, както и на цели предприятия. Търсенето основно е от инвеститори от Италия и Австрия.

Като ново явление явление през август брокерите отчитат голямото предлагане на ненужни имоти от българи, живеещи в чужбина. Друга част от българите в чужбина проучват пазара и са готови да закупят имот, който ще ползват след завръщането си в България след 3 до 5 години.

Традиционно за есента се очаква пазарът на имоти да е по-активен при наемите заради новите попълнения студенти.

Според сдружението тенденцията за покупка на имот ще се запази, но очакванията са след множеството огледи през лятото, купувачите да вземат крайни решения за покупка. Това би раздвижило пазара, тъй като ще влее свежи пари в имотите.

Влияние на пазара може да окаже и решението за КТБ, което вероятно ще рефлектира и върху другите банки.

При ваканционните имоти брокерите очакват лек спад в търсенето, което се определя от споменатия намаляващ интерес от страна на основната група купувачи у нас – руските граждани. На тяхно място може и да се появят нови играчи, но засега няма такива сериозни признаци.

За района на Габрово - поради ясно финансиране на бъдещ тунел под Шипка и активизирането на строителството на обходните пътища около града, ще се засили интересът към промишлени терени и терени за обществено обслужване, промишлени, за складова дейност и обществено обслужване сгради. Очаква се повишаване и на интереса към жилищни имоти в планинската част на Габрово и Трявна в села с добри комуникации.

mediapool.bg