Кламер БГ - Новини: Ковачевски: Френското предложение за РСМ е неприемливо в този вариант

Ковачевски: Френското предложение за РСМ е неприемливо в този вариант

България

|
Четв, 23 Юни 2022г. 18:28ч.
Ковачевски: Френското предложение за РСМ е неприемливо в този вариант

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски и френският президент Еманюел Макрон. Снимка:ЕПА/БГНЕС

Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за Република Северна Македония, каза премиерът Димитър Ковачевски на пресконференция след срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел.

Ковачевски постави своите условия за приемливо предложение за започване на преговори - ясна формулировка за македонския език в преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла.

Ковачевски обяви позицията на Скопие, докато в София продължават политически игри между партиите дали и как да бъде подкрепено предложението на френското ротационно председателство.

Maкедонските управляващи са под силен натиск от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ да не допуска никакви отстъпки на България.

"Република Северна Македония е почти 18 години кандидат за член на ЕС, а преговорите още не са започнали. Това, което се случва, е сериозен удар върху авторитета на ЕС в региона, губим драгоценно време, с което не разполагаме. Република Северна Македония и Албания, но и регионът не можем да си позволим да тъпчем на едно място, заради една държава-членка, която не успява да се координира и да обезпечи деблокиране на нашия европейски път”, каза Ковачевски, който повтори тезата си, че не бива да се допуска двустранни въпроси да станат мултилатерални.

По думите му светът разпознава Република Северна Македония като държава, която успява чрез диалог да реши горещи и тежки въпроси и с такава нагласа страната е влязла в преговорите с България – "искреност и с желание да бъдат решени отворените въпроси на базата на европейските ценности”.

"С месеци посветихме времето и енергията си за намиране на решение, което ще деблокира процеса за старт на преговорите и за Република Северна Македония и Албания. България от своя страна реши да се върне в миналото и да постави блокада, която за никого не е от полза, освен на трети страни, които ще имат отворен терен да попълнят празнините, които ще се отворят с такива необмислени стъпки, което е изключително важно от геостратегически аспект”, каза Ковачевски.

Френският президент Еманюел Макрон каза от своя страна пред журналисти, че е рано да се предвижда споразумение между България и Северна Македония след срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

"Следващите часове и дни ще бъдат важни, за да видим дали ще намерим споразумение между Северна Македония и България... все още е малко рано", посочи Макрон, цитиран от БГНЕС.

Външният министър в оставка Теодора Генчовска коментира, че преговорната рамка е документ на държавите - членки и македонците не би трябвало да са го видели преди да бъде приет от българското Народно събрание.

Еди Рама: Вие сте позор!

"Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО", коментира премиерът на Албания Еди Рама коментира пред БНТ случващото се в България.

"Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие".

"Предпочитам да нямам очаквания за добри новини, защото както казах и вчера, имаше известен оптимизъм, но ето ни тук - нов ден в Европа, но не и в България", заяви Рама.

Албания и Северна Македония се движат в пакет към ЕС и българското вето върху преговорната рамка на Скопие блокира и двете държави.

mediapool.bg