Кламер БГ - Новини: Урсула фон дер Лайен: България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген

Урсула фон дер Лайен: България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген

Европа

|
Ср, 13 Септ 2023г. 14:14ч.
Урсула фон дер Лайен: България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген

Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, сн. ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген и посочи, че бъдещето на Украйна, Западните Балкани, Молдова и Грузия е в Европейския съюз.

В годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент тя посочи, че България и Румъния са пример за управлението на миграционните потоци.

"И искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането. Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече!", каза Урсула фон дер Лайен.

Европейската комисия и Европейският парламент системно призовават България и Румъния да бъдат приети в зоната за свободно пътуване, но двете страни остават блокирани.

Членството на България в Шенген се спира от Нидерландия и Австрия, а това на Румъния – само от Австрия.

София и Букурещ си поставиха за цел да влязат в Шенген до края на годината, но това едва ли ще се случи.

Засега Австрия поддържа позицията си срещу разширяването на Шенген, като акцентира върху проблемите с охраната на границите и необходимостта от реформа на общата европейска система за убежище.

Нидерландия пък се управлява от служебно правителство до края на годината и е много вероятно то да не реши казуса с допускането на България до зоната за свободно пътуване.

Нидерландия спира България най-вече заради проблемите с върховенството на закона, като от там дойдоха положителни сигнали след приемането на законодателството за контрол на главния прокурор.

Ситуацията обаче се усложни, след като правителството на Марк Рюте в Нидерландия подаде оставка и остана да работи като служебно, като от седмици дипломати предупреждават, че това може да доведе до блокиране на присъединяването на България.

След речта на Урсула фон дер Лайен българската външна министърка Мария Габриел посочи пред бТВ, че България очаква страните-членки да се вслушат в призива на председателката на ЕК.

"България спрямо Нидерландия трябва да покаже дългосрочен ангажимент за върховенството на закона. Мисля, че с работата на правителството и Народното събрание през последните три месеца България даде заявка, че може да се разчита на нас за изпълнението на задълженията. Австрия не се противопоставя на влизането на България и Румъния, а казва, че има нужда от реформа на европейската политика за миграцията“, посочи Мария Габриел.

В речта си Урсула фон дер Лайен отбеляза още, че европейското законодателство, което засяга миграцията, е на повече от 20 години и се нуждае от спешна актуализация.

"Затова се нуждаем от нови закони и нова управленска структура. Нуждаем се от по-строго правоприлагане и наказателно преследване и от засилена роля за нашите агенции — Европол, Евроюст и Frontex. И трябва да работим с нашите партньори, за да се борим с този глобален проблем с трафика на хора", каза тя.

Урсула фон дер Лайен се обяви и за разширяването на ЕС.

"Бъдещето на Украйна е в нашия съюз. Бъдещето на Западните Балкани е в нашия Съюз. Бъдещето на Молдова е в нашия съюз. Знам също колко важна е перспективата за членство в ЕС за толкова много хора в Грузия", отбеляза тя.

Северна Македония и Албания се надяват да започнат реални преговори за членство в ЕС до края на годината, но Скопие засега не изпълнява заложеното в преговорната рамка на страната изискване да промени конституцията си и да вкара в нея и българите.

mediapool.bg