Кламер БГ - Новини: Унгарският парламент оттегли спорен текст от закон, насочен срещу ЛГБТ

Унгарският парламент оттегли спорен текст от закон, насочен срещу ЛГБТ

Европа

|
Вт, 23 Май 2023г. 18:30ч.
Унгарският парламент оттегли спорен текст от закон, насочен срещу ЛГБТ

Унгарският парламент оттегли спорен текст от закон, насочен срещу ЛГБТ

Унгарският парламент оттегли спорна част от закон, насочен срещу ЛГБТ общността, който позволяваше подаване на анонимни сигнали срещу лица, които "оспорват" конституционното определение за брак, семейство и пол, съобщи Франс прес.

Приетата от парламента през април поправка в закон от 2014 г. разширяваше списъка на действия, за които гражданите могат да подават сигнали. С цел "защита на унгарския начин на живот", тя позволяваше сигнализирането за "всяко оспорване на брака", записан от 2019 г. в Конституцията като съюз между мъж и жена.

Поправката насърчаваше също подаването на сигнал срещу лица, които отричат "правото на децата да имат идентичност, съответстваща на техния рожден пол".

Текстът беше разкритикуван от правозащитни организации като насърчаващ омразата срещу сексуалните малцинства.

Унгарската президентка Каталин Новак наложи вето на законопроекта и го върна за преразглеждане в парламента, като заяви, че "неясно формулираната разпоредба не защитава ефективно ценностите, заложени в Конституцията". Днес депутатите одобриха изменен вариант.

От 2018 г. насам Унгария постепенно променя законодателството си като част от обществения проект на премиера Виктор Орбан, насочен към "нова нелиберална епоха". Страната забрани джендърните изследвания, регистрирането на промяната на пола в регистрите за гражданско състояние, а също еднополови двойки да осиновяват деца.

Освен това съгласно закон, приет през 2021 г., вече е забранено с непълнолетни лица да се обсъжда промяната на пола или хомосексуалността.

Европейската комисия откри процедура за нарушение, подкрепена от 15 държави от ЕС. Унгария води преговори с Брюксел за деблокирането на милиарди евро от фондовете на ЕС, замразени поради неспазването на принципите на правовата държава.

Преди това централноевропейската страна, член на ЕС от 2004 г., беше една от най-либералните държави в региона. Хомосексуалността беше декриминализирана в началото на 60-те години на миналия век, а еднополовите граждански съюзи бяха признати през 1996 г., припомня АФП.

mediapool.bg