Кламер БГ - Новини: Руснаците масово купуват еднопосочни билети зад граница

Руснаците масово купуват еднопосочни билети зад граница

Европа

|
Четв, 22 Септ 2022г. 14:01ч.
Руснаците масово купуват еднопосочни билети зад граница

Руснаците масово купуват еднопосочни билети зад граница

Много руснаци се втурнаха да купуват еднопосочни билети, за да напуснат страната, докато все още могат. Това става след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация за войната в Украйна.

Полетите зад граница бързо се запълниха, а цените за останалите поскъпнаха драстично. Причината - очевидно руснаците се притесняват, че Путин скоро може да нареди затваряне на границата или да обяви по-широка мобилизация.

Билетите за полетите Москва - Белград, изпълнявани от Air Serbia - единственият европейски превозвач освен Turkish Airlines, който поддържа полети до Русия въпреки ембаргото на Европейския съюз, са разпродадени за часове за следващите няколко дни, съобщи сръбското издание "Данас".

Цената на самолетния билет Москва -Белград на черно е достигнала 9000 евро.

За минути цената на полетите от Москва до Истанбул и Дубай са станали до 9200 евро за еднопосочен билет в икономична класа.

Наблюдава се значително изселване на граждани от Русия, откакто Путин заповяда на войските си да атакуват Украйна, отбелязва сръбското издание.

След обявената частична мобилизация и "прикритата ядрена заплаха към враговете на Русия на Запад" в социалните мрежи се появиха съобщения за нарастваща паника.

Групи на противници на войната твърдят, че ограничените самолетни билети от Русия са достигнали баснословни цени зарадиголямото търсене и бързо са станали недостъпни.

Рускоезичните социални мрежи сазалети със съвети как да се избегне мобилизацията или да се напусне страната.

Някои от съобщенията твърдят, че хората вече са били върнати от сухопътната граница на Русия с Грузия.

Междувременно уебсайтът на руските държавни железници е блокирал заради твърде много хора, които едновременно са търсели билети за пътуване в чужбина.

Руски официални лица се опитватда успокоят обществеността. Те посочиха, че призивът за мобилизация ще засегне ограничен брой хора, които отговарят на определени критерии. Противоречивите изявления и липсата на подробности обаче подхраниха паниката.

Базираната в Сърбия група "Руснаци, беларуси, украинци и сърби заедно срещу войната" обяви в Туитър, че до средата на октомври няма билети за полети от Русия до Белград. Разпродадени са и полетите до Турция, Грузия или Армения, посочва групата.

"Всички руснаци, които искаха да воюват, вече са във война", казва групата и добавя, че "никой друг не иска да отиде да се бие в Украйна".

Отбелязва се, че Белград е станал популярна дестинация за руснаците по време на войната, като от февруари досега "до 50 000 руснаци са избягали в Сърбия, като много от тях са започнали самостоятелен бизнес, особено в ИТсектора".

Гражданите на Русия не се нуждаят от визи, за да влязат в Сърбия. Белград не се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия, а президентът на страната Александър Вучич често се хвали с приятелските си отношения с руския си колега Владимир Путин.

Междувременно се наблюдава и увеличение на трафика на руско-финландската граница, предаде Ройтерс.

Финландия внимателно следи ситуацията в Русия, след като Путин нареди частична мобилизация, заяви финландският министър на отбраната Анти Кайкунен в сряда.

Вчера във Финландия са влезли 4824 руснаци. За сравнение– миналата сряда техният брой е бил 3133,заяви Мати Питканийти, началник на отдела по международни въпроси във финландската гранична служба.

Той отбеляза, че въпреки това броят на руснаците, преминали през границата всряда, е по-малък от този през уикенда.

Служителите на финландската гранична служба работят на девет контролно-пропускателни пункта, каза Питканийти за Ройтерс.

По данни на Гугъл запитванията в интернет как да напусна Русия са нараснали за ден с 2900 %.

"Медуза" съобщи, че руските власти не планират затваряне на границите поне до 27 септември, когато трябва да приключат т.нар. референдуми в Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон. "Но ако започне масово напускане, нещата ще се променят", казва източник пред "Медуза".

Финландия готви пълна забрана за влизане в страната за руски граждани, предаде финландският вестник Iltalehti.

"Започнахме подготовка за национално решение как да ограничим или напълно да спрем този туристически поток. Вероятно ще приемем нов закон, който ще бъде подготвен много бързо или ще интерпретираме съществуващите правила", каза външният министър на Финландия Пека Хаависто.

На 12 септември ЕС спря облекченото издаване на визи за руски граждани.

mediapool.bg