Кламер БГ - Новини: Първата жена премиер на Швеция подаде оставка 12 часа след избора й

Първата жена премиер на Швеция подаде оставка 12 часа след избора й

Европа

|
Четв, 25 Ноем 2021г. 12:11ч.
Първата жена премиер на Швеция подаде оставка 12 часа след избора й

Първата жена премиер на Швеция подаде оставка 12 часа след избора й

Магдалена Андершон, която влезе в историята на Швеция като първата жена премиер, подаде оставка часове след като беше избрана.

Лидерът на социалдемократите бе на поста министър-председател по-малко от 12 часа, тъй като формираната управляваща коалиция се разпадна, потапяйки страната в политическа несигурност, съобщи Ройтерс.

Андершон заяви, че решението на Зелената партия, която беше младшия партньор в управляващата коалиция, да се оттегли я е принудило да подаде оставка.

Тя добави, че е казала на председателя на шведския парламент, че се надява отново да бъде назначена за министър-председател като ръководител на еднопартийно социалдемократическо правителство.

Зелената партия обяви, че ще напусне правителството, след като законопроектът за бюджета на коалицията беше отхвърлен от парламента на Швеция.

Депутатите гласуваха против правителствения проектобюджет, като в същото време подкрепиха предложението на три опозиционни партии за алтернативен, внесен от Умерената коалиционна партия, Християндемократическата партия и Шведските демократи. За това опозиционно предложение гласуваха 153 депутати, а против него 143.

В резултат на този развой на нещата Партията на зелените, която влиза в управляващата коалиция, обяви, че се изтегля от нея, защото не може да приеме предложение за бюджет, което идва отчасти от Шведски демократи.

Веднага след това новоизбраната шведска премиерка Магдалена Андершон обяви, че е принудена да подаде оставка, и заяви, че ще остави процеса по съставяне на ново шведско правителство в ръцете на парламента.

Андершон беше назначена за първата жена министър-председател на Швеция по-рано през деня, но мандатът й се оказа най-краткият спрямо всички нейни предшественици.

Тя пое поста от Стефан Льовен като ръководител на малцинствена коалиция, подкрепена от левицата и центристите, но този съюз се разпадна, тъй като Центристката партия отказа да подкрепи правителствения законопроект за бюджета.

Сега председателят на парламента Андреас Норлен ще реши следващата стъпка в процеса на формиране на ново правителство.

mediapool.bg