Кламер БГ - Новини: Плановете на Фон дер Лайен за нейното политическо бъдеще остават неясни

Плановете на Фон дер Лайен за нейното политическо бъдеще остават неясни

Европа

|
Четв, 14 Септ 2023г. 12:53ч.
Плановете на Фон дер Лайен за нейното политическо бъдеще остават неясни

Плановете на Фон дер Лайен за нейното политическо бъдеще остават неясни

"Речта за състоянието на съюза" е един странен ритуал, пише в днешния си брой в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

От седмици на сайта на Европейската комисия беше поместен часовник, който отброяваше оставащото време до събитието. Сякаш появата на председателя на комисията пред Европейския парламент е началото на мисия до Луната, коментира германското издание.

Когато вчера в 9 ч. Урсула фон дер Лайен излезе пред европейските служители, повечето граждани на Европа вероятно са имали по-добри занимания от това да слушат едночасова реч. От друга страна за ЕК и евродепутатите това е кулминация, която те очакват с нетърпение.

Фон дер Лайен обаче не каза нищо пред слушателите в пленарната зала в Страсбург по основната тема, която ги интересуваше – дали ще се кандидатира на председателския пост за втори пореден мандат, отбелязва германският вестник.

Тя се намира в удобна изходна позиция. Християндемократите вече заявиха, че ще подкрепят кандидатурата ѝ, а повечето от останалите партии изпитват трудности в намирането на най-добрите кандидати, които да се изправят срещу нея.

Освен това Фон дер Лайен има още време и може да изчака дълго преди да излезе от укритието си и да се впусне към полето на партийно-политическата надпревара. Според някои източници Европейската народна партия вероятно няма да обяви водещия си кандидат преди края на март, когато до европейските избори ще остават само два месеца, обобщава "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В продължилата около час реч председателят на ЕК не отговори на решаващия въпрос за политическото ѝ бъдеще след европейските избори през юни следващата година - тя не направи никакъв намек дали ще се стреми към втори петгодишен мандат, пише в. "Хамбургер абендблат".

Въпреки това 64-годишната Фон дер Лайен постави акцент върху планираните за следващите месеци проекти и обяви започването на разследване срещу китайските субсидии за електромобили, както и началото на подготовката за присъединяването на нови страни членки към ЕС, сред които и Украйна.

Освен това стана въпрос и за досегашните успехи в борбата срещу нелегалната миграция и за усилията в областта на опазването на климата. Някой би могъл да изтълкува думите ѝ като неофициална реч за преизбирането ѝ на поста председател на ЕК, но подобна цел не беше очевидна, посочва изданието.

Фон дер Лайен остана вярна на себе си и засега остави политическите си планове за бъдещето отворени. Една от възможните причини е, че тя няма желание да започва предизборна кампания в този момент и иска да продължи с важните проекти на ЕС още няколко месеца, коментира вестникът.

Има обаче и предположения, че американският президент Джо Байдън предпочита тя да наследи Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО и тя иска да си запази тази възможност. Столтенберг ще се оттегли окончателно от службата си през лятото на следващата година, допълва "Хамбургер абендблат".

Фон дер Лайен е бивш министър на отбраната и е смятана за идеален кандидат за генерален секретар на алианса. Смяната на длъжността ѝ обаче е свързана със загуба на власт.

В качеството си на председател на ЕК Фон дер Лайен ръководи около 32 000 служители и отговаря за новите закони в ЕС. Освен това тя участва в почти всички големи международни срещи на върха като представител на евросъюза.

Генералният секретар на НАТО от друга страна е отговорен най-вече за посредничеството между различните интереси на страните членки и представя алианса пред обществеността. В международния щаб на НАТО работят едва около 1000 цивилни и 500 военнослужещи, обобщава . "Хамбургер абендблат".

Речта на Фон дер Лайен за единството на съюза беше възможно най-близко до стартирането на предизборна кампания, пише от своя страна "Политико".

Тя раздаде политически подаръци на всяка група, която ще има думата за преизбирането ѝ, като най-големият беше за Макрон. Париж оказва силен натиск върху ЕК за започването на разследване срещу субсидирането на електромобили, внесени от Китай, но някои страни реагираха на това скептично, допълва изданието.

Фон дер Лайен обаче, която заема поста си до голяма степен благодарение на Макрон, отхвърли опасенията им и заяви: "Днес аз мога да обявя, че комисията започва разследване за субсидиите за електромобили, внасяни от Китай. Европа е отворена към конкуренция, но не и за състезание към дъното".

Този ход не бе особено ползотворен що се отнася до социалистите, но някои от тях ще намерят утеха в обещанието на председателя на ЕК да се придържа към основните стълбове на реформите, свързани със "Зелената сделка", както и да работи за обновяването на правната рамка за миграцията в ЕС, пише още "Политико".

И следва важният въпрос за това, което Фон дер Лайен не каза. Особено по напрегнатата тема за върховенството на закона в евросъюза.

Брюксел води борба за надмощие с популистките десни правителства на Унгария и Полша, които многократно и открито се противопоставяха на авторитета на европейските съдии.

Фон дер Лайен обаче не спомена поименно нито една от двете държави, докато говореше за върховенството на закона. "Това може да се дължи на временна загуба на паметта или просто е преценила, че е по-добре да избегне появата на масово споделян видеоклип, в който критикува две страни, чиято подкрепа ще ѝ е нужна, за да спечели втори мандат в "Берлемон", коментира "Политико".

mediapool.bg