Кламер БГ - Новини: Най-малко една трета от 180-те руски дипломати във Виена работят като шпиони

Най-малко една трета от 180-те руски дипломати във Виена работят като шпиони

Европа

|
Пет, 14 Юли 2023г. 14:52ч.
Най-малко една трета от 180-те руски дипломати във Виена работят като шпиони

Руското посолство във Виена

Благодарение на неутралитета на Австрия Виена е международната столица на шпионажа от времето на Студената война. Войната в Украйна провокира нов взрив на разузнавателна дейност, особено от Русия, която загуби дипломатическия си "покрив" в много страни. От февруари 2022 г. европейските държави са експулсирали над 400 руски шпиони, работили под дипломатическо прикритие. Австрийските власти изпратиха у дома само четирима руснаци.

Повече от 180 акредитирани руски дипломати продължават да работят във Виена и е известно, че поне една трета от тях използват статута си за събиране на разузнавателна информация, казва високопоставен представител на западно разузнаване пред Financial Times. Освен това мнозина работят нелегално, тъй като местният закон позволява преследване само за дейности, "увреждащи Австрия“.

"Ако, например, Русия шпионира Германия, нашия най-близък съюзник, на австрийска територия, не можем да направим нищо по въпроса, защото това "не вреди на Австрия“, казва пред британското издание Стефани Криспер, депутат от партията "Нова Австрия и Либерален форум". Заедно с други две водещи опозиционни партии тя внесе през пролетта законопроект за криминализиране на шпионажа. Но в националния политически дневен ред има по-спешни въпроси и управляващите отложиха обсъждането му поне за есента.

Австрия е "истинският самолетоносач" на нелегални руски агенти в центъра на европейския континент, каза шеф на европейското разузнаване пред FT миналата година.

"Виена е идеалният център за шпионаж и винаги е била“, каза Густав Гресел, старши сътрудник в Европейския съвет за външни отношения и бивш офицер от австрийската армия. "Ако сте руски разузнавач и искате да говорите с вашия източник от Германия, защо да рискувате и да се срещате с него там? Каните го на ски в Австрия. Или на бал във Виена ... Можете да набирате агенти или да извличате информация, без изобщо да се напрягате."

Виена фактически се превърна в център на електронното разузнаване за руските специални служби и това дори не се крие, отбелязва FT. Покривите на руските дипломатически сгради, разпръснати из целия град, са буквално осеяни с радари, антени и кабини, някои от които са монтирани там през последните месеци. "Изглежда, че събирането на информация чрез електронни средства се е превърнало в една от основните задачи“ на руското разузнаване във Виена и е достигнало мащаб, който прави виенския център "най-важният в европейската мрежа“, казва Томас Риглер, австрийски политолог и историк на разузнаването.

"Мощни сателитни чинии има на покрива на почти всяка руска дипломатическа сграда, дори на културния център“, отбелязва той.

Още през първата година след руското нахлуване в Украйна руските разузнавателни агенции в чужбина са претърпели повече щети, отколкото през целия период след края на Студената война, изчислиха западни разузнавателни агенции и държавни служители. Според Анти Пелтари, директор на финландската Служба за външно разузнаване, възможностите на Русия са били силно подкопани поради масовото експулсиране на шпиони, включително работещи под дипломатическо прикритие, арестите на агенти и по-враждебната атмосфера в Европа.

"Възможностите им са сериозно подкопани. Войната на Путин в Украйна унищожи международната му шпионска мрежа", смята той.

Руското външно разузнаване дори започна да предприема отчаяни стъпки, като изпращане на служители, експулсирани от една европейска страна в друга. Но европейските разузнавателни агенции засилиха сътрудничеството помежду си и със Съединените щати. Това обаче не важи за Австрия, която поради репутацията си на център на международен шпионаж е държана далеч от общи структури, като например Бернския клуб - организация за обмен на разузнавателна информация между разузнавателните служби на страните от ЕС, Норвегия и Швейцария.

Във Виена се намират много международни организации, включително ОПЕК, МААЕ, структури на ООН. Освен руски агенти в Австрия има много китайски, ирански, израелски, саудитски агенти на разузнаването, както и американски, британски, представители на страните от ЕС. Един западен дипломат казва пред FT: "Това е истинският див запад. Смешно е колко много можете да правите тук безнаказано. Сигурен съм, че дори и от наша страна".

mediapool.bg