Кламер БГ - Новини: Лидерите на ЕС се събират заради РСМ, Албания и Сърбия

Лидерите на ЕС се събират заради РСМ, Албания и Сърбия

Европа

|
Четв, 23 Юни 2022г. 08:10ч.
Лидерите на ЕС се събират заради РСМ, Албания и Сърбия

Лидерите на ЕС се събират заради РСМ, Албания и Сърбия

Среща на лидерите на страните-членки от Евросъюза с лидерите на Западните Балкани ще има днес в Брюксел.

До последния момент всряда Съветът на Европейския съюз изразяваше надежда българското вето за начало на преговори със Северна Македония и Албания да падне и срещата да завърши с ясен сигнал за придвижване към Общността.

Страната ни няма да изрази позиция преди по въпроса да се произнесе българският парламент, потвърди министър-председателят в оставка Кирил Петков късно снощи.

Часове преди началото на срещата стана ясно също, че лидерите на Северна Македония, Албания и Сърбия няма да бойкотират срещата в знак на несъгласие с българското вето, както бяха предупредили.

В специална декларация те заявиха, че въпреки препятствията, ще продължат "конструктивната работа".

Дневният ред предвижда обсъждане на отношенията с Турция.

В навечерието на двете заседания председателят на Европейският съвет Шарл Мишел изпрати писмо до участниците, в което отбеляза, че Западните Балкани и ЕС са важни един за друг. Той призова за вливане на нова енергия за разширяването и сближаването с тази част от Европа.

Този следобед започва и двудневният Европейски съвет.

Акцент ще е препоръката за даване на статут на страна-кандидат за Евросъюза на Украйна и Молдова.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че вярва, че всички страни членки на ЕС ще подкрепят предложението Украйна да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС на срещата на високо равнище тази седмица, предаде Ройтерс.

"Вярвам, че всички 27 страни членки на ЕС ще изразят подкрепа ние да получим статут на кандидат", каза Зеленски в свое изявление по видеовръзка пред студенти от "Училище по глобални въпроси и публична политика Мънк" в Торонто. "Това е като да излезеш от тъмнината на светло", добави той.

В интервю пред Асошиейтед прес украинският вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина каза, че решението може да бъде взето още в четвъртък. Тя посочи, че Нидерландия, Швеция и Дания са били скептично настроени към започването на преговори за присъединяване с Украйна докато тя все още се сражава срещу руската инвазия, но сега са изразили подкрепа. На въпрос доколко уверена е, че Украйна ще бъде приета като страна кандидатка за присъединяване към ЕС, тя отговори: "В деня преди началото на срещата на високо равнище аз мога кажа - на 100 процента".

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се очаква да удължат с още шест месеца санкциите, наложени срещу Русия заради нападението срещу Украйна. Те ще обсъдят възможностите за предоставяне на допълнителна подкрепа за Украйна - финансова, военна и по отношение на износа на украинската зърнена реколта.

За Грузия се предвижда ЕС да поиска допълнително становище от ЕК по-късно, сочат документите за предстоящото двудневно заседание в Брюксел.

В петък Европейският съвет ще обсъди икономическите последици от предприетата от Русия война, управлението на еврозоната, предложението Хърватия да въведе еврото от 1 януари догодина. Предвижда се участниците в заседанието да разискват предложенията за промени в ЕС, както и възможностите за подобряване на сътрудничеството на европейския континент.

България ще бъде представена от премиера в оставка Кирил Петков.

mediapool.bg