Кламер БГ - Новини: Италианската десница застава зад кандидатурата на Берлускони за президент

Италианската десница застава зад кандидатурата на Берлускони за президент

Европа

|
Четв, 13 Ян 2022г. 16:50ч.
Италианската десница застава зад кандидатурата на Берлускони за президент

Силвио Берлускони

Лидерът на италианската крайна десница Лига Матео Салвини заяви, че бившият италиански премиер Силвио Берлускони е единственият кандидат на десноцентристите за президент на Италия, предаде АНСА.

"Десноцентристите застават единодушно и с убеждение зад Силвио Берлускони в качеството му на кандидат за президент", каза Салвини.

Утре италианските десноцентристи ще имат своя среща на върха, на която ще обсъждат общата кандидатура за президентския пост. Срещата ще е в 13,30 ч. във Вила Гранде в Рим, която е римската резиденция на Берлускони. Тя ще започне след погребението на председателя на Европейския парламент, италианеца Давид Сасоли, починал по-рано през седмицата.

Гласуването за президент на Италия ще започне на 24 януари в италианския парламент. Гласуват депутатите, сенаторите и представители на италианските области.

Засега най-често споменавано име за приемник на досегашния президент Серджо Матарела е това на премиера Марио Драги. Осемдесетгодишният Матарела не веднъж е отклонявал предложенията да се кандидатира за втори мандат. А Берлускони не веднъж е намеквал, че иска да приключи политическата си кариера като държавен глава на Италия. Мандатът на италианския президент е седем години.

Днес италиански всекидневник публикува цяла страница, посветена на качествата и успехите на Берлускони, предаде Франс прес.

"Кой е Силвио Берлускони", пише в. "Джорнале". После допълва, че той е един добър и великодушен човек, приятел на всички и на никого неприятел. Един човек, който сам е изградил кариерата си и който може да бъде пример за италианците. Припомня се, че Берлускони е най-цененият западен лидер и че при гостуването си в американския Конгрес е бил аплодиран цели осем минути.

В статията освен това се припомня, че Берлускони е "герой на свободата", който е "сложил край на Студената война".

Инициативата за тази публикация е официално на кръг от активисти на партията на Берлускони Форца Италия - така наречената група Форца Сениорес, тоест на активисти над 65 години. Но всъщност в. "Джорнале" е собственост на семейство Берлускони.

В статията се подчертава, че Берлускони е сред едни от най-големите данъкоплатци в Италия. Тук Франс прес припомня, че Берлускони бе осъден през 2013 г. на една година затвор и на шест години лишаване от право да заема избираема длъжност заради данъчни измами.

В статията Берлускони е определян и като най-слушан, най-компетентен, най-влиятелен и човечен политик в областта на международната политика.

Самият Берлускони не веднъж в миналото се е хвалил, че е сложил край на Студената война през 2002 г., като е убедил руския президент Владимир Путин и американския му колега Джордж Буш-младши да започнат нова ера в сътрудничеството между двете страни по време на среща на върха на НАТО в италианската военна база Пратика ди Маре в Рим.

mediapool.bg