Кламер БГ - Новини: Испания: Педро Санчес свиква предсрочни парламентарни избори

Испания: Педро Санчес свиква предсрочни парламентарни избори

Европа

|
Пон, 29 Май 2023г. 15:12ч.
Испания: Педро Санчес свиква предсрочни парламентарни избори

Педро Санчес

Испанският премиер Педро Санчес насрочи предсрочни парламентарни избори на 23 юли, съобщиха световните агенции.

Изненадващото решение беше обявено, след като Испанската социалистическа работническа партия понесе сериозен удар на местните и регионалните избори. Досега Санчес твърдеше, че ръководеното от него коалиционно правителство ще изкара докрай четиригодишния си мандат.

Затрудненията на Санчес и испанските социалисти започнаха в момент, когато Мадрид се готви да поеме ротационното председателство на ЕС на 1 юли, отбелязва Асошиейтед прес. "Взех това решение предвид резултатите от проведените вчера избори", подчерта премиерът. Той добави, че е разговарял с крал Фелипе Шести и по-късно днес ще проведе специално заседание на кабинета, за да разпусне парламента.

"Като ръководител на правителството и лидер на Социалистическата партия, поемам отговорността за резултата", подчерта премиерът, цитиран от ДПА.

"Въпреки че вчерашните избори имаха местен и регионален обхват, значението на вота е послание, което надхвърля тези рамки", заяви Санчес в излъчена по телевизията реч. "Вярвам, че е необходимо да отговорим и да подчиним демократичния си мандат на волята на народа."

На местните и регионалните избори Испания отбеляза завой надясно и най-влиятелната опозиционна Народна партия (НП) стана водещата политическа сила в страната. Тя получи 31,5% от гласовете срещу 28,2% за социалистите, които отбелязаха 12-процентен спад спрямо 2019 г. В същото време НП бележи близо 7-процентно увеличение, възползвайки се от срива на центристката партия "Сиудаданос".

"Това е неочаквано", смята Игнасио Хурадо, политически експерт в мадридския университет "Карлос Трети". "Санчес се опитва да попречи на възхода на НП възможно най-скоро".

НП спечели в най-малко седем от 12-те автономни области, където се произведоха избори, като доминираше на няколко места, ръководени досега от социалистите, включително Валенсия, Арагон и Ла Риоха. Предстои да се види дали НП ще бъде принудена да се коалира с крайнодясната "Вокс", за да сформира регионални правителства.

Испанските регионални правителства имат големи правомощия в сферите на здравеопазването, образованието, опазването на реда и жилищата, отбелязва АП.

Испания "навлиза в нов политически цикъл", каза снощи Алберто Нунес Фейхоо, лидер на основната дясна опозиционна сила – Народната партия (НП), след победата си на местните и регионалните избори, предаде Франс прес.

Победата на НП на Фейхоо срещу Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на министър-председателя Педро Санчес представлява „първа стъпка към навлизане в нов политически цикъл, който ще открием през следващите месеци“, каза лидерът на опозицията, имайки предвид парламентарните избори.

Фейхоо се обърна към събралите се свои поддръжници от балкона на централата на НП в центъра на Мадрид, застанал заедно с двама от големите победители на деня: премиерът на регионалното правителство на област Мадрид Исабел Диас Аюсо и кметът на столицата Хосе Луис Мартинес Алмейда, и двамата триумфално преизбрани с абсолютно мнозинство от гласовете.

„Моето време ще дойде, ако испанците го поискат“, допълни Фейхоо в отговор на възторжените викове на привържениците си, които вече го виждат като следващ премиер.

„Спечелихме категорично и демократично“, каза Фейхоо.

„Постигнахме изключителен резултат навсякъде“ в страната, допълни той на фона на одобрителни възгласи.

Премиерът социалист Санчес не коментира снощи резултатите от изборите, посочва АФП.

mediapool.bg