Кламер БГ - Новини: Едва 1% от незаконното имущество в ЕС е конфискувано

Едва 1% от незаконното имущество в ЕС е конфискувано

Европа

|
Пон, 11 Септ 2023г. 14:07ч.
Едва 1% от незаконното имущество в ЕС е конфискувано

Едва 1% от незаконното имущество в ЕС е конфискувано

Едва 1% от установеното незаконно имущество на територията на ЕС е конфискувано, а само 2% се намира под запор, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в понеделник по време на представянето на доклада за дейността на Европол.

"В черните каси на престъпността изтичат средства, с които държавите биха могли да строят пътища, да осигуряват здравеопазване и образование. Трябва изцяло да променим общественото усещане, че назаконното забогатяване остава незабелязано", каза Йохансон.

Тя напомни, че Европейската комисия е предложила ново европейско законодателство срещу прането на пари, което променя правилата за отнемане на незаконно придобито имущество и въвежда нов подход към системата за събиране на ДДС.

По данни от ООН годишно се "изпират" 2-5 на сто от световния БВП - между 700 милиарда и два трилиона евро.

Йохансон допълни, че има доказателства за съществуване на успоредна на официалната банкова система, в която се използват криптовалути и виртуални номера на банкови сметки.

На този фон България има една от най-репресивните системи за конфискация на имущество с незаконен произход, която в определени моменти се използваше срещу критиците на властта.

Българската система позволява конфискация на имущество, което не е придобито от престъпна дейност, ако собственикът не успее да докаже произхода на средствата пред антикорупционната комисия и съда. Отделно има процедура за отнемане на имущество в рамките на наказателния процес.

Въпреки това страната все още не може да демонстрира решителен пробив в борбата с корупцията по върховете на властта.

mediapool.bg