Кламер БГ - Новини: ЕК разследва "Газпром" за свитите доставки при нараснало търсене

ЕК разследва "Газпром" за свитите доставки при нараснало търсене

Европа

|
Четв, 13 Ян 2022г. 20:05ч.
ЕК разследва "Газпром" за свитите доставки при нараснало търсене

ЕК разследва

Решението на "Газпром" да ограничи доставките въпреки нарастващото търсене "провокира размисъл" и накара регулаторите да разпитат енергийните доставчици, включително руския газов гигант, по въпроса, заяви в четвъртък заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по конкуренцията - Маргрете Вестагер.

"Изпратихме въпросници до редица доставчици на енергия в тази област. Получихме много отговори, но все още чакаме други, включително от "Газпром". С нетърпение очакваме информацията от тях, за да продължим нашия анализ", посочи Вестагер пресконференция.

Тя също така подчерта, че въпросът за скъпата енергия е от много висок приоритет за Европейската комисия.

"Проучваме случая в приоритетен порядък, защото е необичайно когато компания в условия за повишено търсене намалява доставките", посочи Вестагер.

"Не искам да спекулирам, докато сме на ранен етап на делото, но теоретично то може да има три резултата. Можем да стигнем до извода, че няма нарушение и липсват основания за разследване. Може да открием нарушения и да наложим санкция или да урегулираме случая като компанията поеме задължения за спре нарушенията и да оправи ситуацията", заяви Вестагер.

От "Газпром" заявиха, че са в контакт с Европейската комисия по въпроса за доставките на газ в Европа и вече са предоставили част от необходимите данни, предаде ТАСС.

Предишното антимонополно разследване на Еврокомисията срещу "Газпром", което продължи от 2012 до 2018 г., приключи без санкция, с лед като газовият монополист се съгласи на споразумение.

Редица европейски държави обвиниха "Газпром", че в периода септември-декември 2021г. е намалила доставките си в ЕС на фона на пиков ръст на цените. Доставчикът, който осигурява 40 процента от газовия внос на европейския пазар, е обвиняван, че така е манипулирал европейските цени. "Газпром" на свой ред твърди, че доставките му в ЕС през есента на 2021 г. са нараснали спрямо същия период на 2020 г. и спазва договорните условия. Изъплението на контрактите бе потвърдено и от Брюксел, и от редица държави на ЕС.

mediapool.bg