Кламер БГ - Новини: Великобритания засече циркулиращ полиовирус в отпадни води

Великобритания засече циркулиращ полиовирус в отпадни води

Европа

|
Ср, 22 Юни 2022г. 16:56ч.
Великобритания засече циркулиращ полиовирус в отпадни води

Великобритания засече циркулиращ полиовирус в отпадни води

Здравните власти в Обединеното кралство обявиха национална тревога след като рутинното наблюдение на отпадъчните води в Северен и Източен Лондон откри доказателства за предаване на полиовирус в общността за първи път, съобщи "Гардиън".

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) заяви, че проби от пречиствателните станции на Бектън в Нюхам през февруари са дали положителни тестове за ваксинодериватен полиовирус (причинен от ваксини) и оттогава са открити още положителни проби.

Засега не са съобщени случаи на заболяване или парализа и рискът за обществото се счита за нисък, но здравните власти призоваха хората да се уверят, че те и техните семейства са ваксинирани срещу полиомиелит, за да намалят риска от увреждане.

Ваксинодериватният полиовирус има потенциал за разпространение, особено в общности, където покритието с ваксини е по-ниско, обясни д-р Ванеса Салиба, епидемиолог в UKHSA.

"В редки случаи може да причини парализа при хора, които не са напълно ваксинирани, така че ако вие или вашето дете не сте имунизирани срещу полиомиелит или имате пропуски, важно е да се свържете с личния си лекар, за да наваксате", каза тя.

По-голямата част от населението на Обединеното кралство е защитено от ваксинация в детството, но в някои общности с нисък обхват на ваксините хората могат да са изложени на риск, добави тя.

Тестовете за отпадни води в Обединеното кралство обикновено откриват шепа несвързани полиовируси всяка година. Те идват от хора, на които е поставена орална ваксина срещу полиомиелит в друга страна и след това пътуват до Обединеното кралство. Хората, на които е поставена пероралната ваксина, могат да отделят отслабения жив вирус, използван във ваксината, във фекалиите си в продължение на няколко седмици.

Пробите в Лондон, открити от февруари, предизвикаха тревога, защото бяха свързани помежду си и съдържаха мутации, които предполагаха, че вирусът се развива, докато се разпространява от човек на човек.

Смята се, че веригата на предаване е предизвикана от лице, завърнало се в Обединеното кралство, след като е получило орална ваксина срещу полиомиелит и я е разпространило на местно ниво. Не е ясно колко много се е разпространил вирусът, но може да е ограничен до едно домакинство или по-широк кръг.

Полиовирусът може да се разпространи чрез лоша хигиена на ръцете и замърсена храна и вода или по-рядко чрез кашлица и кихане. Често срещан път на предаване е когато хората не си мият ръцете след ходене до тоалетната и след това предават вируса като докоснат храна, консумирана след това от други.

Докато Обединеното кралство като цяло има добро покритие с ваксината срещу полиомиелит, като 95% от петгодишните деца са имунизирани, покритието изостава в Лондон, където само 91.2% от децата са ваксинирани в тази възрастова група. В отговор на откриването на вируса Британската здравна служба NHS ще се свърже с родителите на деца, които нямат пълен имунизационен цикъл срещу полиомиелит.

Повечето хора, които се заразяват с полиомиелит, нямат симптоми, но някои развиват грипоподобно заболяване до три седмици по-късно. При между една на 100 и една на 1000 инфекции, вирусът атакува нервите в гръбначния стълб и мозъка, което може да доведе до парализа, най-често на краката. В редки случаи вирусът атакува мускулите, спомагащи дишането, което може да бъде фатално.

Обединеното кралство премина от употребата на орална полиомиелитна ваксина (OPV) към инактивирана полиомиелитна ваксина (IPV), прилагана чрез инжектиране, през 2004 г. Имунизацията на децата срещу полиомелит се прави на 8, 12 и 16 седмици като част от 6-валентна ваксина. Реимунизации се правят на 3 и на 14 години.

UKHSA сега анализира проби от отпадни води от местни райони, които се подават в завода в Бектън, за да стесни кръга на разпространение на вируса. Това би позволило имунизация на изложени на повишен риск групи.

mediapool.bg