Кламер БГ - Новини: Варшава: Опасността от война в Европа е най-голяма от последните 30 г.

Варшава: Опасността от война в Европа е най-голяма от последните 30 г.

Европа

|
Четв, 13 Ян 2022г. 17:00ч.
Варшава: Опасността от война в Европа е най-голяма от последните 30 г.

Полският външен министър Збигнев Рау, Сн. ЕПА/БГНЕС

Опасността от война в Европа е по-голяма от когато и да било през последните 30 години, предупреди полският външен министър Збигнев Рау при поемането от страната му за една година на председателството на най-голямата регионална организация за сигурност, предаде Ройтерс.

В обръщението си към представителите на 57-те членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), без да посочва Русия, Рау спомена напрежението в Украйна, Грузия, Армения и Молдова - все страни с активни или замразени конфликти, в които, както се смята, участва Москва.

"Изглежда, че сега опасността от война в зоната на ОССЕ е по-голяма от когато и да било през последните 30 години", каза той. "От няколко седмици сме изправени пред перспективата за голямо военно изостряне на ситуацията в Източна Европа."

Преговорите днес с цел излизане от безизходицата, свързана с руските искания за сигурността, включително трайно да се откаже на Украйна членство в НАТО, не доведоха до пробив, заяви Збигнев Рау, цитиран от Ройтерс.

Според Рау, за да има напредък, е необходимо страните от ОССЕ да започнат истински диалог.

"Трудно е да се говори за някакъв пробив", каза той на пресконференция след откриването на среща на 57-те държави членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Някои от участващите държави смятат, че е достатъчно да направят изявления и да не се включват в дебата", заяви Рау, чиято страна е ротационен председател на ОССЕ тази година.

Служител, запознат с обсъжданията, каза, че пратениците на срещата са прочели подготвени изявления, без да се ангажират с истински дискусии.

Постоянният представител на Русия в ОССЕ Александър Лукашевич заяви, че страната му настоява за скорошно решение по гаранциите за сигурността, които е поискала напоследък от НАТО, посочва ДПА.

Забавянето на преговорите по руските искания за спиране на разширяването на НАТО на изток може да доведе до "неизбежно влошаване на ситуацията със сигурността за всички държави без изключение", каза той на срещата на ОССЕ във Виена.

"Русия е страна, която обича мира. Ние обаче нямаме нужда от мир на всяка цена", заяви Лукашевич.

mediapool.bg