Кламер БГ - Новини: Демократична България: ЦИК да се вземе в ръце и да позволи независим одит на машините

Демократична България: ЦИК да се вземе в ръце и да позволи независим одит на машините

България

|
Пон, 08 Март 2021г. 18:04ч.
Демократична България: ЦИК да се вземе в ръце и да позволи независим одит на машините

Обединението "Демократична България" призова Централната избирателна комисия (ЦИК) "да се вземе в ръце" и да допусне представители на политическите сили за независим одит на машините за гласувне на предстоящия парламентарен вот.

Преди ден се разбра, че ЦИК отказва предложението за независим одит с мотива, че представители на партиите и коалициите, участващи в изборите, не са независими за разлика от държавните институции, които ще извършват проверката за съответствие. Искането беше отправено отново от "Демократична България".

"Искам тук да попитам великите мислители в ЦИК, колеги, конфликт на интереси ли е, че ЦИК е съставен от представители на партиите? Конфликт на интереси ли е, че секционните избирателни комисии са съставени от представители на участниците в изборния процес? Конфликт на интереси ли е, че в изборния процес наблюдатели на това какво се случва се излъчват от участниците в изборния процес? Не, колеги, това е основен принцип на гарантиране на доверие в изборния процес, защото тези, които участват, са тези, които имат интерес, а не конфликт на интереси", каза Христо Иванов във видео, излъчено на живо във Фейсбук.

Иванов изтъкна, че само когато всички участници могат да наблюдават подготовката и провеждането на изборния процес, може да се гарантира доверието и честността на изборите.

"От всички възможни аргументи, които очаквах да чуя от ЦИК, видях най-абсурдния от правна гледна точка - че подобен одит, независим от всички участници в изборния процес, бил независим поради конфликт на интереси от крайния резултат на съответните избори", каза той.

Според него, ако бъде приет аргументът, че политическите участници не могат да се включват в процеса на гарантиране на прозрачни и честни избори, защото били в конфликт на интереси с крайния резултат, това би означавало "да забраним на секционните и районните комисии, които са излъчени от различните политически партии, които имат интерес от крайния резултат на избора, да броят бюлетините".

"Съзнавате какъв абсурд е това", каза Иванов.

ЦИК отказа независим одит на машините за гласуване.

Публикувахте от Христо Иванов в Понеделник, 8 март 2021 г.

Той призова членовете на ЦИК да "се вземат в ръце": "И разберете, че трябва да гарантирате прозрачността на въвеждането на машините. Разберете, че трябва да дадете достъп на всички участници в процеса, до това с каква технология ще бъде проведен този процес, защото без това фундаментално не може да има доверие в това как са били проведени и приложени тези машини, с какъв софтуер. Това е фундаментален въпрос и аз призовавам за елементарен здрав разум, защото иначе последствията ще бъдат изключително тежки - не за мен или за тук някакви писеружки, а за българската демокрация".

По думите му, когато става дума за този залог, всички имат легитимен интерес да знаем как точно се организират и се провеждат изборите.

Божидар Божанов от Демократична България призова ЦИК да преразгледа решението си. Той настоя и комисията да се ангажира с конкретни срокове кога ще бъде направен одитът на машините, възложен на ДАЕУ, БИС и БИТ, както и документацията от тяхната проверка да бъде публично оповестена.

От Демократична България се ангажираха в следващото Народно събрание да предложат законодателни промени , които изрично да позволят независим одит на машините за гласуване.

mediapool.bg