Кламер БГ - Новини: ГЕРБ праща Изборния кодекс в Конституционния съд

ГЕРБ праща Изборния кодекс в Конституционния съд

България

|
Ср, 05 Май 2021г. 11:24ч.
ГЕРБ праща Изборния кодекс в Конституционния съд

ГЕРБ внесе искане за обявяване за противоконституционни на текстове от Изборния кодекс, приет за една нощ, без обществено обсъждане, без да се спазят принципите на правовата държава и да се търси мнението на всички засегнати от промените обществени организации или лица, обяви в сряда председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента.

От политическата сила атакуват разпоредбите за машинното гласуване и избора на нова Централна избирателна комисия, както и текста, според който пропорционалната изборна система ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори. Атанасова коментира, че мнозинството е приело да няма яснота по каква система ще се гласува на следващите редовни парламентарни избори.

Атанасова отбеляза, че в рамките на седмица ГЕРБ внася второ искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на текстове от приети от Народното събрание закони.

Приетият Изборен кодекс застрашава свободното право на българските граждани да избират, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Никой не поставя дневния ред на обществото за разглеждане в пленарна зала, а всички партии от т.нар. промяна са тук с една единствена цел - да сглобят някакъв Изборен кодекс с много противоречащи си една на друга норми, така че да обслужат собствения си партиен интерес, без никой да си дава сметка за последствията и колко и как ще затрудни българските граждани при гласуване", коментира Десислава Атанасова.

Конституционната жалба на ГЕРБ се състои от 17 страници, като надеждата на партията е съдът да се произнесе в кратки срокове.

Юристът от ГЕРБ Радомир Чолаков коментира, че българите са били лишени от равно право на глас - едни ще гласуват само с машини, други - само с бюлетини. Обстоятелството, че се въвежда задължително гласуване само с машини, създава ограничение за тези български граждани, които може би не могат да работят с машини, посочи той. По думите му, тази насилствена модернизация, в която се казва, че който не може да работи с компютър няма право да гласува, противоречи на българската конституция и е абсолютно неуважение към българските граждани. Той коментира и че не вярва на софтуера на машините.

mediapool.bg