Кламер БГ - Новини: "Зърнарите" извоюваха запазване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна (видео)

"Зърнарите" извоюваха запазване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна (видео)

България

|
Вт, 19 Септ 2023г. 21:08ч.
"Зърнарите" извоюваха запазване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна (видео)

България няма да разреши вноса на слънчоглед от Украйна засега. Този компромис беше постигнат между правителството и протестиращите фермери след близо четиричасови "напрегнати" преговори между правителство и фермери на втория ден от националния протест, блокирани пътища и 600 строени трактори, комбайни и друга селскостопанска техника на входа на София.

Не стана ясно дали фермерите ще продължат с протеста и в сряда. Решението предстои да бъде взето тази нощ.

За утре земедлците имат разрешение от Столична община да разположат до 80 комбайни и трактори на централния булевард "Тодор Александров" и да проведат шествие от парламента до сградата на Министерски съвет.

Какво се договориха?

Земеделските производители имаха пет основни искания към управляващите.

Първото и основното беше за въвеждане на национална забрана за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна. Тази забрана падна на 15 септември и беше отменена първо от българския парламента, а след това и от Европейската комисия.

Премиерът акад. Николай Денков каза, че по отношение на вноса на слънчоглед от Украйна му предстои разговор с украинския премиер за определяне на квота за внос на слънчоглед, която ще бъде разрешена.

Колко тона слънчоглед да бъде внесен от Украйна трябва да се разберат зърнопроизводителите и преработвателите, така че те да могат да работят, а слънчогледа на българските производители да бъде изкупен, стана ясно от обясненията на финансовия министър Асен Василев. По данни на производителите на олио България произвежда около 2 млн. тона слънчоглед годишно, докато преработвателите се нуждаят от 4 млн. тона, за да бъдат натоварени мощностите им максимално.

Докато този въпрос не бъде решен "в близкия период няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна", каза премиерът акад. Денков.

Относно останалите култури - пшеница, царевица и рапица акад. Денков съобщи, че предстои среща между Европейската комисия и Украйна по този въпрос.

Премиерът заяви, че досега не са установени никакви проблеми с качеството на внасяните селскостопански продукти от Украйна. Те се проверяват по същите правила, по които се проверява вноса на всички стоки от трети страни и няма отклонения, каза акад. Денков.

Финансовият министър Асен Василев допълни, че е поет ангажимент всяка седмица Агенция "Митници" да публикува данни за вноса и износа на четирите зърнени култури, за да е ясно на какви цени се внасят и на какви цени се изнасят.

Относно исканията на фермерите за забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна не беше коментирано какво са се договорили.

Няма проблем с изпълнението на второто искане на фермерите за изплащане на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и те ще си получат субсидиите до 30 септември 2023 г., обеща акад. Денков.

Финансовият министър Асен Василев напомни, че земеделците вече получиха 150 млн. лв. помощ от Украйна, а сега предстои разпределянето на още 63 млн. лв.

По третото искане на фермерите за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи двете страни са се разбрали да се съкратят сроковете. В момента тече подаването на заявления от тях. Министерството на земеделието ще съкрати срока за подаване на заявките. След събирането на всички, те ще бъдат обработени и изплащането ще стане максимално бързо - седмица или две, обеща премиерът Денков.

Четвъртото искане на фермерите за осигуряване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн, както и за животновъдите и производителите на пчелен мед стана ясно, че това няма как да се случи сега и веднага.

По този въпрос ще е необходима е консултация с Европейската комисия, каза акад. Денков. По думите му това, за което са се разбрали е Министерството на земеделието и храните да подготви документ по въпроса, който да изпрати в Министерството на финансите и то да задвижи процедурата. Същевременно финансовото ведомство трябва да види с какви средства разполага в бюджета, за да може да отговори на исканията на фермерите, обясни Денков.

Пето искане на фермерите е за облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по Общата селскостопанска политика с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Тук основният въпрос е свързан с искане за намаляване на литрите за произведено и продадено мляко на пазара, за да могат фермерите да докажат произведената продукция и съответно да получат помощ за нея, стана ясно от обясненията на акад. Денков. По думите му това е тип дерогация спрямо общите правила и трябва да се провери дали юридически е възможно да стане. Ако е възможно ще го направим, обеща премиерът. Ако не може ще се опитаме да го дефинираме така че да може да стане, допълни той.

Продължават ли протестите?

"Има много заварени проблеми, посочени са възможности за тяхното решаване. Надявам се и протестът тази вечер да приключи", каза министърът на земеделието Кирил Вътев.

Той предупреди, че "ако протестът продължи и след като приехме всичко това, то значи че целите са други".

Фермерите не дадоха еднозначен отговор дали протестът ще продължи и в сряда. "В значителна част на нашите искания са намерени допирни точки, но все още има отворени теми. В рамките на утрешния ден очакваме отговорите", каза Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Окончателно решение дали в сряда ще има протест 27-те организации ще вземат по-късно тази вечер, след като запознаят колегите с постигнатото при преговорите с правителството.

По-рано днес Столична община даде разрешение до 80 комбайни, трактори и друга селскостопанска техника да бъдат разположени по централния булевард "Тодор Александров" в сряда.

Машините ще влязат в центъра на столицата между 5 и 7 часа сутринта, за да не пречат на движението. "Ние не желаем да пречим на гражданите и затова приехме компромисен вариант в ранни зори да придвижим тежкотоварните машини към центъра на София, за да ги позиционираме за протести", обясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

От 10 до 11 часа в сряда протестиращите земеделци ще се събират на площада пред храм-паметника "Александър Невски". Оттам шествието им ще продължи до сградата на Министерския съвет.

Земеделският министър беше посрещнат с разлято мляко в Долни Богров

Около обяд във вторник земеделският министър Кирил Вътев отиде при протестиращите земеделски производители край Долни Богров. Те го посрещнаха с разлято българско прясно мляко на шосето. Символично на пътя бяха изхвърлени ябълки и малини. Движението за кратко беше спряно.

Земеделците обясниха, че с акцията показват какво става с българското мляко, след като внасяме украинско.

Земеделският министър покани протестиращите на среща при премиера, на която да бъдат обсъдени проблемите в бранша и възможните решения.

От Инициативния комитет обявиха, че ефективните им протестни действия ще продължат до изпълнението на всичките пет искания.

"Надявам се исканията ни да бъдат уважени и всички заедно да започнем да работим по конкретните теми за решаване на наболелите проблеми. Все още, въпреки че вече мина цяла седмица, не сме сядали заедно на маса за дебати, но процесът е динамичен, надявам се на добронамерени послания от властимащите", коментира Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация преди срещата с премиера.

Той се надява политическите сили да имат добрата воля да решат назрелите проблеми на сектора.

"Надяваме се политиците да възприемат, че всички производители от земеделския сектор милеят да запазят българското производство и не смятат за редно да се допуска какъвто и да било внос на зърно от Украйна", каза Илия Проданов.

Вътев: Уважавам справедливия ви протест

"С огромно уважение се отнасям към вашия справедлив протест - всеки от вас се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото от това, което произвежда", каза министърът на земеделието Кирил Вътев пред протестиращите фермери край Долни Богров.

Той заяви, че не е професионален политик, но много добре познава проблемите на сектора от 30 години. "От войната в Украйна се промениха страшно много неща и светът стана друг. Ние сме най-близо до тази война и сме едни от най-потърпевшите, заедно с още четири фронтови държави", каза земеделският министър.

По думите му обстановката е сложна, "много повече, отколкото си я представяме в този момент, в който се гледаме в очите". "Имаме основание да си говорим и да се гледаме в очите, за да намерим правилните решения. За съжаление нито едно от решенията не предполага моментално и веднага резултат", заяви Кирил Вътев.

След като беше освиркан и посрещнат с викове "оставка", министърът призова за нормален разговор. "Ако искате да чуете, дайте да водим нормален диалог, готов съм да отговарям на всички въпроси, които ще ми зададете", обърна се той към земеделците.

"Имате пет искания, които са отправени от всички вас. Решенията, които е възможно да бъдат взети веднага, са предприети", каза Вътев.

За тази година парите за пропаднали площи са освободени и се очакват заявленията, посочи той.

"Относно удължаване забраната за внос на украински продукти - има един месец, в който трябва заедно да определим исканията си за количествата, които можем да допуснем и за тези, които не искаме да допускаме", каза земеделският министър. Той обясни, че са осигурени 150 млн. лева помощ за производителите, а други 63 млн. ще отидат за нотификация след одобрение от Министерския съвет в сряда.

"Определено държавата разбра, че браншът се обедини, разбраха го и хората, разбраха го и земеделските производители. Ние сме представители на всички сектори. Тук терористи няма, войници няма, има земеделски производители, които са дошли да отстояват разумните си, истински желания", каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

"Днес е време разделно. Ако днес не защитим нашето бъдеще, не го поемем в нашите ръце, българското земеделие ще бъде унищожено. Тук сме заедно и обединени, за да защитим нашата земя, това, което произвеждаме и да защитим бъдещето на нашите деца и на нашата храна", каза Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и Зеленчуци".

"Не става въпрос за пари, а за политики и всичките тези хора са дошли, за да защитават бъдещето си, както някога в онези времена нашите деди са защитавали нашата земя, само че те са умирали, а ние искаме с мирен протест да покажем на тези хора, които определят политиките, че се борим да защитим нашата храна", каза още той.

"Ние в момента се борим за нашата храна, за нашия труд. Никой от нас не е политизиран", допълни Цветан Цеков.

"До обяд въпросът ще бъде решен"

Преди това, сутринта в парламента пред журналисти, санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски обяви, че очаква до обяд въпросът със земеделците ще бъде решен.

"От правителството ни уведомяват, че има диалог. Но ние имаме уверението, че до обяд ще го решат. Нека да видим какво ще решат и след това ще коментираме отново", заяви Пеевски.

По думите му става дума за "едни обезщетения, които искат, за тези тонове зърно, които са в България, и разликата в цената".

Към момента (15 часа - бел. ред.) все още няма решение по исканията на фермерите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че трябва да има диалог между правителството и протестиращите.

"Иначе София е свикнала, с месеци стоеше затворен Орлов мост. Не е толкова страшно, просто сегашните ни некоалиционни партньори не са свикнали с това", каза той по повод евентуално блокиране на столицата от протестиращите.

"Всичко се решава с диалог, в интерес на хората, на бранша, на секторите, на индустрията. Все още не съм чул икономическия министър, търговските аташета какво правят, това е огромен апарат, който седи и чака парламентът да вземе решение", добави той.

По думите му зърнопроизводителите се дразнят на приказките за "майбаси".

Според него има решения и много бързи действия, които да се направят, като се започне от контрола на това, което влиза в България. "Трябва да се назначат 100, 200, 300, повече хора във фитосанитарния контрол", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Тези протести са инспирирани от политически мотиви"

Във вторник сутринта депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков каза, че "тези протести в голямата си част са инспирирани от политически мотиви и имат силна политическа окраска".

Костурков посочи, че страната ни произвежда два пъти по-малко слънчоглед от количествата, които са необходими на преработвателите. "Не е редно тези преработватели да остават без суровина", каза той пред Нова телевизия. Добави, че Украйна е впрегнала цялата си мощност да преработва слънчоглед, което означава, че нямат големи количества за износ.

По думите му производството на зърно у нас е четири пъти по-голямо от потреблението на страната. "Няма никаква опасност за нашите зърнопроизводители от внос от Украйна", каза депутатът от ПП-ДБ.

Той призна обаче, че действително съществува проблем с вноса на сухо мляко в България, както и на пчелни продукти. Там можело да се договорят квоти за внос.

Според зам.-председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание държавата е взела правилната позиция като е премахнала забраната за внос. По думите му това показва, че в управлението няма разнобой.

mediapool.bg