Кламер БГ - Новини: Шефът на НАТО предупреди съюзниците да се готвят за "дълга война" в Украйна

Шефът на НАТО предупреди съюзниците да се готвят за "дълга война" в Украйна

Война в Украйна

|
Нед, 17 Септ 2023г. 19:27ч.
Шефът на НАТО предупреди съюзниците да се готвят за "дълга война" в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че войната, която руският президент Владимир Путин води в Украйна, няма да приключи скоро.

"Повечето войни продължават по-дълго, отколкото се очаква в началото им", казва Столтенберг в интервю за германската медийна група Funke, публикувано в неделя. "Затова трябва да се подготвим за дълга война в Украйна."

"Всички ние искаме бърз мир", каза Столтенберг. "В същото време трябва да признаем, че ако [украинският президент Володимир] Зеленски и украинците спрат да се бият, тяхната страна вече няма да съществува. Ако президентът Путин и Русия спрат да се бият, ще имаме мир".

Ето защо според него мирът в обозримо бъдеще може да настъпи само ако Русия сама реши да сложи оръжие.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че след края на войната Украйна ще трябва да получи гаранции за сигурност, за да не се повтори руската агресия срещу нея.

"Мирното споразумение не трябва да бъде отсрочка за Русия, само за да атакува отново. Не можем повече да позволяваме на Русия да застрашава сигурността в Европа", каза той.

Столтенберг също изрази увереност, че Украйна в крайна сметка ще се присъедини към НАТО, отбелязвайки, че няма "никакви съмнения" в това.

Германия също предрича дълга война. Кристиан Фройдинг, генерал-майор от Бундесвера, ръководител на ситуационния център за Украйна в германското министерство на отбраната, заяви, че краят на военните действия трябва да се очаква не по-рано от 2032 г. Според него въпреки това германските власти и военни се ангажират с дългосрочна подкрепа за Киев.

"Готови сме да направим времето наш съюзник, а не съюзник на [руския президент Владимир] Путин", каза Фройдинг. Той подчерта, че само достигането на границите от 1991 г. с освобождаването на всички анексирани от Русия територии може да се смята за победа за Украйна.

Руският парламент смята, че войната ще се проточи още 2-3 години. Заместник-председателят на долната камара на Държавната дума Пьотр Толстой каза, че Украйна оказва "сериозна съпротива", освен това "днес почти всички страни я снабдяват с оръжия" и това "не може да се подценява".

Украинският президент Владимир Зеленски също се готви за дълга война с Русия. Според него в този случай Путин определено ще загуби, тъй като икономиката на санкционираната страна не може да се справи с такова натоварване. Зеленски също отбеляза, че украинските въоръжени сили ще засилят атаките вътре в Русия и тогава нейните жители "ще започнат да задават неудобни въпроси за неспособността на армията да ги защити".

Междувременно делът на руснаците, които "определено" подкрепят действията на армията в Украйна, падна до най-ниското си ниво от началото на инвазията и възлиза на 38%, показа проучване, проведено от Левада център, цитирано от "Москоу таймс". През февруари 2022 г. 48% от анкетираните са отговорили с "категорично да" на въпроса за подкрепата за армията, през март същата година – 52%.

mediapool.bg