Кламер БГ - Новини: Украйна обяви напредък на контраофанзивата при Бахмут

Украйна обяви напредък на контраофанзивата при Бахмут

Война в Украйна

|
Пон, 18 Септ 2023г. 14:19ч.
Украйна обяви напредък на контраофанзивата при Бахмут

Украйна обяви напредък на контраофанзивата при Бахмут

Украйна е отвоювала още територии на източния фронт край Бахмут, както и в южната част на страната, съобщи заместник-министърката на отбраната Ханна Маляр.

През изминалата седмица украинската армия е върнала два квадратни километра земя около разрушения град Бахмут, включително две села на юг от града – Андреевка и Клишчеевка, уточни Маляр.

Двете населени места се намират на по-голяма надморска височина и превземането им може да създаде предпоставки за възстановяване на контрола върху Бахмут.

От началото на контраофанзивата силите на Киев са освободили около 51 кв. км. в района на Бахмут, заяви Маляр. Тя добави, че на юг в Донецка област украинските войски продължават да удържат руското настъпление към градовете Авдеевка и Мариинка.

Украинските сили се опитват да напреднат към Азовско море, за да разделят руските сили. През изминалата седмица украинската армия е завзела 5.2 кв. км.. По време на контраофанзивата Украйна си е върнала повече от 260 кв. км. в южната част на страната, уточни заместник-министърът.

По време на продължаващите вече трети месец контранастъпателни действия Украйна отчита бавен, стабилен напредък срещу укрепените руски позиции, като е превзела редица села и е напреднала по фланговете към Бахмут, но все още не е превзела по-големи селища, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Зеленски се отказва да спира контранастъплението на Украйна през есента

Лошото време няма да спре контранастъплението на украинската армия тази есен, каза украинският президент Владимир Зеленски.

"Трябва да продължим напред. Нямаме време за губене. Забравете за времето и други подобни. <…> Трябва да направим това. Не давайте почивка на Путин. Не давайте почивка на врага“, каза той в интервю за "60 минути“ на CBS преди да отпътува за Съединените щати.

Според него Киев трябва да освободи територия от руска окупация, "дори да е по-малко от половин миля или 100 метра“. В същото време той призна, че ситуацията на фронта е тежка.

"Нашата инициатива е плюс. Много е важно. Те спират настъплението на руския окупатор и преминават в настъпление. И въпреки това движението не е много бързо. Но е важно всеки ден да вървим напред“, отбеляза Зеленски.

Той изключи варианта за край на войната, при който Украйна да прехвърли част от земите си на Русия. "Не. Това е наша територия“, подчерта украинският лидер.

Контранастъплението на украинските въоръжени сили в Запорожка и Донецка област започна в началото на юни. Оттогава украинската страна постигна относителен успех - преодолявайки минни полета проби първата от трите линии на отбрана в района на село Работине в Запорожие.

През есента ситуацията на фронта може да бъде силно усложнена от метеорологичните условия. "Дъждът много ще затрудни работата. Калта ще ограничи маневреността. Логистичните маршрути вече са ограничени и тогава ще има още по-малко възможности. Възможностите за бронираните превозни средства ще бъдат стеснени“, каза Александър Солонко, военен от частта на украинските въоръжени сили, която извършва разузнаване с помощта на дронове, пред The Wall Street Journal.

Според него промяната на времето ще доведе до промяна в тактиката, тъй като и двете страни в конфликта "имат опит във воденето на бойни действия в такива условия“. Въпреки това към средата на септември времето на линията на съприкосновение остава топло и сухо, което позволява на украинските въоръжени сили да действат по-активно, отбелязва WSJ.

Основната цел на контранастъплението на Украйна е достигане до Азовско море и пресичане на сухопътния коридор в Запорожка област, който свързва Ростовска област и Крим през окупираните от Русия територии.

Русия хвърля в бой елитни десантни части, за да закърпи фронта в Запорожие

Генералният щаб на Русия мобилизира елитни части на въоръжените сили за закърпване на фронта в Запорожка област, където украинската армия проби първата линия на отбраната и освободи над 200 кв. км територия от началото на контраатаката.

Няколко полка от 76-а въздушнодесантна дивизия, смятана за една от най-добрите в Русия, са прехвърлени на южния фронт в района на Работине, съобщи британското разузнаване в понеделник. Заедно с полковете на 7-ма въздушнодесантна дивизия псковските парашутисти бяха изпратени да подсилят 58-ма общовойскова армия, на която беше поверена задачата да поддържа отбраната в критичен участък на фронта.

Говорим за хиляди бойци, които руските генерали по-рано искаха да използват като високомобилна ударна сила. Обикновено броят на подкрепленията може да достигне до 10 хиляди парашутисти, пише британското разузнаване, като добавя, че в действителност почти всички тези формирования са недокомплектовани поради големи загуби.

В момента почти всички въздушнодесантни части, които са били на разположение на руския Генерален щаб, са дислоцирани в южната част на Украйна, отбелязва Американският институт за изучаване на войната (ISW) в преглед в понеделник.

Руската армия в района на Запорожие изпитва остър недостиг на бойци за защита на целия периметър на укрепленията, подготвени за контранастъпление на украинските въоръжени сили, посочва ISW. "Прехвърлянето на множество въздушнодесантни дивизии може да помогне на руските въоръжени сили да наситят отбранителните линии с жива сила, принуждавайки украинските войски всеки път да се изправят срещу нови защитници“, се казва в прегледа.

Фактът, че "въздушнодесантният елит“ се използва като линейна пехота, най-вероятно предизвиква недоволство сред ръководството на този род войски, пише британското разузнаване. Генералите обаче нямат голям избор: силите на юг са изтощени. По американски оценки от началото на войната загубите на руската армия в Украйна са достигнали 300 хиляди души, от които 120 хиляди са убити и още 180 хиляди са ранени.

В края на август "ястреби“ в руските сили за сигурност предложиха на президента Владимир Путин да обяви обща мобилизация и да въведе военно положение, казаха източници, запознати с въпроса, пред Bloomberg. Има идея да се мобилизират три милиона души за война с Украйна, каза на 3 септември генерал-лейтенант Андрей Гурулев, член на комисията по отбрана на Държавната Дума. Въпреки това, според Гурулев, едва ли е възможно да се реализира подобна инициатива, тъй като наборниците трябва да бъдат снабдени с оръжие, оборудване и боеприпаси. "Отбранително-промишленият комплекс не може да предостави толкова много наведнъж“, отбеляза депутатът.

Двама загинали в Херсонска област при руски въздушни атаки

Украинските власти съобщиха днес, че Русия е извършила нова вълна от въздушни удари с безпилотни летателни апарати и ракетен обстрел срещу Украйна през нощта, при които са загинали двама души в южната Херсонска област, предаде Ройтерс.

Губернаторът на областта Олександър Прокудин съобщи, че 72-годишен мъж и жена са загинали при руската атака в региона, а други трима са пострадали, но не даде повече повече подробности.

Той заяви, че четирима други са били ранени рано тази сутрин при нападение с безпилотен летателен апарат срещу град Берислав, като добави, че "окупаторите умишлено са атакували място, където има много хора и са хвърлили експлозиви в близост до местната автогара".

Ръководителят на администрацията в Одеска област Олег Кипер заяви, че в Измаилски район, където се намират част от украинските пристанища по поречието на река Дунав, използвани за износ на зърно, е бил нападнат с дрон, но не даде подробности за нанесени щети върху пристанищната или зърнената инфраструктура.

Той заяви, че при нападенията в региона са били унищожени 11 безпилотни летателни апарата и е било поразено неуточнено развлекателно съоръжение в малкото градче Вилково, където разразилият се пожар е бил бързо потушен.

Областният управител на Николаевска област Виталий Ким съобщи, че падащи отломки са причинили пожар в неизползвана сграда в община Снигуровка, който е бил незабавно овладян, а взривната вълна е повредила близките сгради. Той не даде повече подробности по случая.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са прехванали 18 от 24-те руски безпилотни летателни апарата, а 17 крилати ракети са били свалени през нощта над Днепропетровска, Полтавска и Хмелницка област.

Заместник-губернаторът на Хмелницка област съобщи, че взривната вълна е повредила покривите и прозорците на няколко къщи, а отломки са паднали на територията на неуточнен производствен обект и са повредили железопътна линия.

mediapool.bg