Кламер БГ - Новини: 14 години от края на задължителната казарма. Дебатите за връщането й продължават

14 години от края на задължителната казарма. Дебатите за връщането й продължават

България

|
Четв, 25 Ноем 2021г. 13:02ч.
14 години от края на задължителната казарма. Дебатите за връщането й продължават

Казармите вече пустеят

На 25-ти ноември 2007 г. приключи задължителната наборна военна служба в България, чието начало е положено със Закона за вземане на новобранци от 1880 година, но 14 години по-късно дебатът дали тя да бъде върната под някаква форма продължава.

На днешната дата през 2007 г. министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб на БА генерал Златан Стойков изпращат военнослужещите от Софийския гарнизон на тържествен ритуал пред Паметника на незнайния воин, припомня Военна академия "Георги Стойков Раковски" в пост във Фейсбук.

Тогава последните 2413 наборни войници са изпратени с тържествени ритуали и в Плевен, Пловдив, Сливен и Банско.

"За бъдещите поколения наборната служба ще бъде непознат факт, за който ще четат в учебниците, но за Вас – последните войници, тя е школа за мъжество" – каза тогава военният министър. По думите му последният набор си е мислел като влиза да служи, че е извадил лош късмет, припомня Военна академия "Георги Стойков Раковски".

При напускането си всеки войник получава ползвания от него комплект униформа заради участието си във важен исторически момент от развитието на Българската армия.

От 1 декември 2007 г. Българската армия става изцяло професионална.

Оттогава до сега продължава дебатът дали това е били правилно и не трябва ли наборната служба да се възстанови. Той бе подхранен от третото правителство на Бойко Борисов, в което военният министър Красимир Каракачанов се заиграваше с темата, която бе едно от предизборните обещания на партията му ВМРО.

Връщането на задължителната казарма обаче трудно може да се случи и едва ли някой на сериозно повдига въпроса. Държавата вече няма необходимата организация и инфраструктура да управлява подобен процес, който и преди 2007 година бе добил абсурдни измерения.

Последните години наборните войници предимно даваха наряди, основно по опазване на огромното армейско имущество, останало от времето на соца, вместо да получават адекватна военна подготовка.

В последните години на съществуването задължителната казарма се бе превърнала в истинска агония и за Министерството на отбраната.

МО нямаше възможност да осигури навременното влизане на всички подлежащи на военна служба.

Това доведе до абсурдната ситуация да се търсят връзки за влизане, а не за скатаване от казармата, тъй като определени държавни позиции в сектора за сигурност изискваха отбиване на военната служба.

Това обаче не пречи въпросът за връщането на казармата периодично да бъде вкарван в употреба с политически цели или с мотив, че така ще се реши "кадровия колапс", в който тъне от години професионалната ни армия.

Дори и по официални данни над 5000 места в нея са незаети.

mediapool.bg