Кламер БГ - Новини: Шефът на Военния комитет на ЕС призова в София за внимание към източния фланг

Шефът на Военния комитет на ЕС призова в София за внимание към източния фланг

България

|
Четв, 22 Апр 2021г. 16:15ч.
Шефът на Военния комитет на ЕС призова в София за внимание към източния фланг

"Ситуацията в източния регион остава напрегната, затова трябва да останем ангажирани с осигуряването на нашите общи граници, срещу новите и старите заплахи", каза председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано, който е на официално посещение в България по покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Изправени сме пред нови предизвикателства от северния до източния фланг, както и навлизащи през източната граница на ЕС, каза ген. Грациано.

По време на разговорите са били обсъдени конкретно и заплахите, идващи от Черноморския регион.

"В тези времена на пандемия и криза е важно да подчертаем значението на трансграничите коридори, като коридор номер 8, важен за поддържането на доставките и транспортирането на критично важни товари, особено в контекста на военната мобилност на ЕС", посочи ген. Грациано.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също открои наличието на все повече рискове и заплахи за европейския ред и сигурност, както и тенденция към нарастване на конфликтите в непосредствена близост до границите на ЕС.

По-късно Грациано се срещна и с премиера в оставка Бойко Борисов.

"Нашето правителство винаги ще бъде на страната на евроатлантическите ценности, сред ключовите ни приоритети е опазването на сигурността, надеждната защита и отбрана на България", каза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

"Последните четири години са изключително успешни за българската армия", посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Той отбеляза, че България е сред държавите, които достигнаха нивото от 2 процента от БВП разходи за отбрана.

Същевременно доходите на българските военни са увеличени и са се провели десетки военни учения на територията на страната. Борисов е напомнил, че България закупи нови многофункционални изтребители F-16, а също така се работи усилено и за закупуването на два нови кораба.

mediapool.bg