Кламер БГ - Новини: Трифонов посочи е-гласуването като условие за участие на ИТН в следващо управление

Трифонов посочи е-гласуването като условие за участие на ИТН в следващо управление

България

|
Ср, 13 Окт 2021г. 19:34ч.
Трифонов посочи е-гласуването като условие за участие на ИТН в следващо управление

Трифонов посочи е-гласуването като условие за участие на ИТН в следващо управление

Шоуменът и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви условие за евентуално участие на партията му в следващо правителство - "само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване".

Поводът да повдигне темата с електронното гласуване е националното преброяване на НСИ. Резултатите все още не са обявени, но Трифонов прави свои сметки.

"Преброили са се 5 658 000 души или около 82% от населението, според информацията на НСИ. Тоест, с достатъчна точност може да предположим, че цялото население на България е около 6.7 млн.души. Сега ще ви кажа, че при последното преброяване от 2011 г. населението на България беше 7 364 570 души. Това означава, че за 10 години България се е "стопила" с близо 700 хиляди души", казва той и добавя, че "през тези 10 години отрицателният естествен прираст и външната миграция са добили застрашителни размери".

В същото време според избирателните списъци за вота на 14 ноември с право на глас са 6 708 189 български граждани, се казва в позицията на Трифонов, публикувана на фейсбук страницата му, където обикновено се изявява.

"Какво излиза? Броят на цялото население на България е равен на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер? Явно, без да знаем, избирателни права са добили и всички над 1 милион непълнолетни българи у нас - децата в училище, децата в яслите и детските градини, бебетата вкъщи. Даже и чуждите граждани са добили избирателни права", пише в позицията на лидера на ИТН.

След това добавя, че "огромната част" от т.нар. "мъртви души" са съвсем реални хора, които обаче живеят в чужбина.

"Невъзможно е над 1 милион българи в чужбина да упражнят конституционното си право на глас в 400, в 700 или в 800 секции зад граница. Тези българи трябва да бъдат включени в политическия живот на родината си, те "имат право на България". Въобще, на всеки български гражданин трябва да му бъде осигурена възможността да гласува. Само така ще имаме по-честни избори с обективна избирателна активност и избори с по-голяма представителност", посочва още той и именно по тази причина поставя условие за дистанционно гласуване.

След избори през април ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" (сега "Изправи се БГ! Ние идваме"- бел. ред) предложиха въвеждане електронно гласуване, но поправките не бяха приети окончателно.

mediapool.bg