Кламер БГ - Новини: Според Борисов "шоуто в парламента" струвало 19 млн. лева на заседание

Според Борисов "шоуто в парламента" струвало 19 млн. лева на заседание

България

|
Нед, 09 Май 2021г. 14:07ч.
Според Борисов "шоуто в парламента" струвало 19 млн. лева на заседание

В поредния онлайн монолог премиерът в оставка Бойко Борисов отново заговори колко скъпо излизат парламентарните избори. В отговор президентът Румен Радев обяви, че в момента корупцията в страната ни излиза най-скъпо.

Този път повод за изявата му беше срещата на ЕС в Порто. В началото на живото излъчване Борисов спомена някои резултати от срещата и обяви, че тестовете на системата за европейски електронен зелен сертификат, в които България се включи, са минали успешно. "От 1 юни сертификат трябва да започне да действа в ЕС. България ще е една от първите, които ще се включи", похвали се той.

"Ще ми се накрая да спомена и няколко неща от политическата обстановка. За разлика от другите, може да ми е мъчно, да ми е жал, да съм тревожен от това, което наблюдавам. Аз се надявам, че президентът Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента", каза след това той.

После Борисов за пореден път обяви, че изминалите избори струват 150 млн. лв. "За 8 работни дни, защото си провалиха едно заседание, излиза, че работата на тези хора струва 18. млн. и 750 хил. лв. По 19 млн. лв. на ден струва това шоу в парламента. Хубаво е, че го закриха (Народното събрание все още не е разпуснато- бел. ред), защото с това шоу щяхме да фалираме", каза той, като сметката му всъщност е сумата, дадена за изборите и машините, разделена на дните, в които е имало пленарни заседания.

Председателят на ГЕРБ не пропусна за пореден път да обяви, че сега наново ще се похарчат милиони за избори. "Когато Европа и светът броят центовете, ние стотици милиони харчим за шоу", каза още Борисов.

Той благодари на парламента за двете неща, които е направил - Изборният кодекс и Еърполисинг- а.

"Да приемем, че Изборният кодекс, какъвто за всички, такъв е и за нас. Мисля, че ще се постараем отново да сме първи. Второто им благодаря, макар че не знам дали някой няма да обжалва, защото те ни уволниха още първия месец, беше за Еърполисинг- а да можем да си пазим небето. Те ратифицираха предложението на Министерски съвет. Чудесна работа свършиха. Вече няма парламент (Народното събрание все още не е разпуснато – бел. ред), но те продължават", добави Борисов.

"На тези, които сега много обичат да дават оценки и говориха за чипиране, че с РНК ваксините ни чипират, искам да кажа, че 37 хиляди българи вчера са се ваксинирали. Всички лъжи една по една заминават в коша, остава свършеното, направеното и работата. Благодаря на всички, които участват в тази дейност", каза още той.

По-късно държавният глава Румен Радев отговори, че "вихрещата се корупция в момента ни излиза най-скъпо на всички". Това стана по време на посещението му в село Петрич където взе участие в отбелязването 145-годишнината от обявяването на Априлското въстание.

Президентът отказа да разкрие имената на министрите в служебния кабинет. "Следващата седмица ще издам указ с ясен състав на служебното правителство и срокове", каза още той. По-рано тази седмица и БСП върна мандата за съставяне на правителство, а Радев обяви, че новите избори вероятно ще са на 11 юли.

mediapool.bg