Кламер БГ - Новини: Символично изгасиха светлините на съветските паметници в София и Пловдив

Символично изгасиха светлините на съветските паметници в София и Пловдив

България

|
Ср, 21 Септ 2022г. 20:57ч.
Символично изгасиха светлините на съветските паметници в София и Пловдив

Скрийншот, БНТ

Светлините около Паметника на съветската армия в София бяха изгасени в 20 часа в сряда като част от инициативата "Мрак за светлина", предаде БНГ.

Със спирането на осветлението, в навечерието на Деня на независимостта, инициаторите искат символично да изразят: "жаждата на хиляди български граждани за онази светлина, която излъчват демократичните ценности на Европа''.

В Пловдив също беше изгасено осветлението на Паметника на съветската армия, известен като Альоша. Така градът се присъедини към инициативата "Мрак за светлина", зад който застанаха десетки интелектуалци и общественици у нас.

Преди дни те призоваха кметовете на София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна в навечерието на Деня на незивисимостта на 21-ви срещу 22-ри септември, да изключат поне за 24 часа тока на осветяваните съветски паметници, които според инициаторите са символи на „една отминала и мрачна епоха“.

Монументът на едно от пловдивските тепета ще потъне в мрак и в следващите два дни.

Инициативата "Мрак за светлина" има и за цел и да припомни враждебната позиция на Русия към Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., обявяването на независимостта на България 23 години по-късно през 1908 г. Инициативата цели и да отправи силно послание срещу войната, която Владимир Путин води в Украйна.

mediapool.bg