Кламер БГ - Новини: Прокуратурата ще разследва разкритията на Илчовски

Прокуратурата ще разследва разкритията на Илчовски

България

|
Нед, 09 Май 2021г. 19:35ч.
Прокуратурата ще разследва разкритията на Илчовски

Прокуратурата е започнала проверка на изнесените от агробизнесмена Светослав Илчовски в парламента разкрития за фиктивни сделки с фирмата "Градус", довели до манипулации на борсата, където се търгуват акциите й, за рекет от управляващите и други твърдения за злоупотреби. Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева действията на държавното обвинение са започнали преди няколко дни.

В конкретния случай ще бъдат проверявани твърденията на двамата бизнесмени - Светослав Илчовски и Иван Ангелов, заяви тя пред БТА в неделя.

В две поредни изслушвания във временната парламентарна комисия за ревизия на работата на правителствата в последните десет години – в сряда и в петък, Илчовски направи шокиращи изявления за плащани от него подкупи от близо 1 млн. лв., за фиктивни сделки за 60-70 млн. лв., за рекет над фермери с цените за напояване, за видео с изтезания над известен бизнесмен в затвор, показвано на други предприемачи, за златото в чекмеджетата на премиера в оставка Бойко Борисов и други. Повечето му обвинения бяха свързани със собственика на фирмата "Градус " Иван Ангелов. Той на свой ред обвини Илчовски в лъжи и се закани да го даде на прокуратурата.

Илчовски каза още, че е предоставил на председателката на временната комисия Мая Манолова документи от борсата, които доказват неговите думи. По време на заседанието в петък депутати поискаха да им бъде дадена възможност да се запознаят с тях, но това така и не стана. Манолова каза, че ще предостави документите на прокуратурата.

Още в петък на заседанието на комисията по ревизията се чуха множество призиви изнесените от Илчовски данни да бъдат разследвани от прокуратурата.

От няколко месеца сме в предизборна кампания, в прокуратурата постъпват много сигнали, които проверяваме, каза още Милева.

Депутатът от "Демократична България Владислав Панев коментира преди това във Фейсбук, че "ако искаме да излезем от жълтенията и да събудим държавните органи, които би трябвало вече да са се самосезирали за сделките на "Градус", е редно да се действа бързо". Според него трябва да се изясни има ли вина дружеството, дали е манипулирало отчетите си, или всичко е чисто.

"Всяко забавяне нанася щети върху капиталовия пазар по принцип. Чиято репутация и без това не е висока", добавя той.

По думите му проспектът на "Градус" за 2017 г., - преди дружеството да бъде листнато на борсата, донякъде доказва тезата на Илчовски за фиктивни сделки. Тогава приходите ѝ от търговия със зърнени култури са нараснали тройно - на 95 млн. лв, спрямо предходната година. При това тези сделки са към 40% от всички приходи на "Градус" за годината.

Панев смята, че Националната агенция по приходите също трябва да започне проверка имало ли е парични преводи при сделките между Илчовски и "Градус" и дали са извършени реални доставки на стока след това.

"И още нещо. Още тогава се говореше за държавен натиск към инвеститорите да купят акции от емисията за близо 100 милиона лева. Добре е самите те да изяснят (не във Фейсбук) имало ли е действително такъв. Например от бившия шеф на КФН Мавродиев. Въобще слабият капиталов пазар е функция и на слаб регулатор. И причина за липсата на сериозни инвестиции в България", посочва Панев.

mediapool.bg