Кламер БГ - Новини: Прокуратурата обвини Стамен Янев за "златните паспорти" по сигнал на ДПС

Прокуратурата обвини Стамен Янев за "златните паспорти" по сигнал на ДПС

България

|
Вт, 24 Ян 2023г. 19:15ч.
Прокуратурата обвини Стамен Янев за "златните паспорти" по сигнал на ДПС

Стамен Янев

След близо година разследване и подаден сигнал от ДПС прокуратурата обвини във вторник бившия шеф на агенцията за инвестициите Стамен Янев заради схемата със "златните паспорт". Обвиняемият в момента е член на Надзора на Българската банка за развитие.

Стамен Янев ще трябва да отговаря по твърде странното обвинение за умишлена безстопанственост, но няма конкретни посочени вредни последици, както изисква законът. Според прокуратурата вредата, нанесена от Янев, е, че се е разколебало "доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на Българската агенция по инвестиции".

Според юристи, с които Mediapool разговаря, подобна формулировка няма как да бъде доказана пред съда. Щетата за имиджа на БАИ не подлежи на измерване с експертиза, а ако се съди през този аршин общественото доверие в прокуратурата също е на дъното. Делото се води от Националната следствена служба, която води и делото "Nexo".

"Разследването по делото продължава. Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения", се казва в съобщението на държавното обвинение.

Много специално внимание

Още през февруари миналата година прокуратурата демонстрира специално внимание към изпратения от ДПС анонимен сигнал за "златните паспорти". Това бе схемата за даване на българското гражданство на чужди инвеститори, вложили над 2 милиона лева в страната.

Още тогава бе ясно, че мишена на разследващите е изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Преди година Хамид Хамид разказа, че сигналът е бил получен в пощенската му кутия в парламента. В него имало данни, че над 120 китайски и руски граждани по съмнителен начин са получили български паспорт за направена инвестиция над 1 милион лева. Акцентът бе върху китайците с български паспорти.

Mediapool разполага с пълния списък на лицата получили "златни паспорти" и публикува подробно разследване по темата. Те не са 120, а много по-малко – 96. От тях 40% са руснаци. Китайците са само осем, а американците са четирима. От страните от т.нар. Близък Изток са други 20 души.

Атака срещу Янев

За да се получи право на пребиваване и да започне процедура по придобиване на българско гражданство, трябва първо да бъде издаден сертификат за инвестиционни намерения от БАИ. Изпълнителен директор на БАИ в периода 2015-2020-а и 2021-22-ра година е Стамен Янев

Хамид обясни, че съзира обвързаности на Стамен Янев с министър-председателя Кирил Петков. Депутатът от ДПС попита при подаването на сигнала: има ли Янев близки отношения с Петков и днес и дали е бил от "свитата на Цар Киро".

По неофициална информация Стамен Янев е близък до Асен Василев, а в жълтите сайтове тогава изтекоха твърдения, че двамата са били съученици в Хасково, като Янев е бил адвокат на част от фирмите на финансовия министър.

В схемата с паспортите обаче са намесени не само Българската агенция за инвестиции, но и ДАНС, банки и адвокатски кантори, които имаха много силно влияние по времето на управлението на ГЕРБ, а преди това и по време на управлението на ДПС. Контролът на ДАНС върху този процес е ключов, защото негативното становище на агенцията в процеса не може да се неглижира от другите институции.

През април 2022 г. Стамен Янев стана съветник към политическия кабинет на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Още към края на третия кабинет на ГЕРБ Стамен Янев стана и член на надзора на държавната Българска банка за развитие. Впоследствие Кирил Петков го запази на поста, а по-късно той оцеля и при последното служебно правителство.

Схема на ГЕРБ и ДПС

В продължение на няколко години по време на управлението на ГЕРБ България упорито не премахваше схемата, въпреки настояването на евроатлантическите партньори. Една от причината за това бе именно ДПС, което защитаваше схемата до декември тази година, когато рязко обърна позицията и се обяви за премахването ѝ.

Знакови поправки в Закона за българското гражданство бяха направени по време на първия кабинет "Борисов" и по време на кабинета "Орешарски", когато ДПС управляваше с БСП.

Най-големият брой "златни паспорти" е предоставен в периода 2016-2020 година, когато на власт са второто и третото правителство на Бойко Борисов, който работеше чудесно с ДПС.

Отдавна се знаеше

Прокуратурата много отдавна е наясно за какво става дума със "златните паспорти". Още през 2019 година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров прояви специален интерес по темата и възложи пълна проверка на ДАНС. Резултатите от проверката бяха представени през септември 2019 година от самия Цацаров пред специално създадената за целта анкетна парламентарна комисия за проучване на фактите и твърдения за престъпни схеми за придобиване на българско гражданство.

Пред депутатите, включително тези от ДПС, Цацаров обяви, че чужденците не бива да получават паспорт само срещу инвестиции, защото "сериозните инвеститори имат и други законови възможности да получат гражданство". Главният прокурор допълни, че ако схемата все пак бъде запазена, трябва да се засили контролът върху направените инвестиции. Към онзи момент Гешев беше заместник-главен прокурор. Две години по-късно ДПС гласува за запазването на схемата, макар и видеоизменена.

През февруари миналата година ДПС съобщи, че сезира прокуратурата за "чудовищни нарушения" при процедурата за издаване на т.нар. "златни паспорти". Депутатът от ДПС Хамид Хамид обяви, че е получил анонимен сигнал, който твърди, че над 120 китайски и руски граждани, част от които съпричастни към специалните служби, по съмнителен начин са получили български паспорт за направена инвестиция над 1 милион лева.

mediapool.bg