Кламер БГ - Новини: Премиерът: Има разнобой между различните производители за украинското зърно

Премиерът: Има разнобой между различните производители за украинското зърно

България

|
Пон, 18 Септ 2023г. 13:58ч.
Премиерът: Има разнобой между различните производители за украинското зърно

Премиерът: Има разнобой между различните производители за украинското зърно

"Има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци и също така с някои други производства, защото техните интереси са разнопосочни". Това заяви в понеделник премиерът Николай Денков по повод протеста на зърнопроизводителите в страната. Той подчерта, че в момента основните организатори на този протест са само зърнопроизводителите. Преди ден същото стана ясно и от пост във фейсбук на председателя на младите фермери в България.

Премиерът припомни, че още в края на юли животновъдите са се обявили за отпадане на забраната за внос на украинско зърно.

"Например, в срещата с животновъдите огромното болшинство от организациите, които участваха там казаха, че са за отпадане, защото всъщност цената на фуража би паднала или поне не би се вдигнала, ако имаме внос от Украйна", каза Денков.

Премиерът посочи, че решението за зърното не може да се взема само от производителите. "Това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация. То се взема от МС и от Народното събрание", каза той.

"Основният проблем, който поставят зърнопроизводителите, той е решен. Това нещо трябва да бъде ясно казано и всички да го разбират. Таса че протестът в момента е с икнания, които техният проблем е решен, или с искания, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как да бъдат изпълнени. Например, част от сроковете са свързани с нотификация от ЕК. Така че няма как ние да прескочим ЕК, трябва да се спазват правилата", добави премиерът.

Още преди ден премиерът обяви, че Украйна се е съгласила да наложи своеобразни ограничения за износа на зърно, така че да не стига до пренасищане на пазара у нас. Това беше разписано още в съобщението на ЕК от 15 септември, с която тя вдигна забраната над вноса на украинското зърно.

“Когато са готови за конструктивен диалог, да дадат знак. Няма да ги каня докато не кажат готови сме за диалог”, каза още Денков.

Премиерът добави, че страните, въвели едностранни забрани след като ЕК свали забраната за внос на украинско зърно на 15 септември са пред избори. Той визира Унгария и Словакия.

Аграрният министър отправи покана за среща с бранша

Аграрният министър Кирил Вътев също отправи покана за среща с представителите на инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест. Той информира, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет с искания, въз основа на която се случва протеста, те са удовлетворени. Необходимо е заедно с протестиращите да бъдат прецизирани количествата, които ще могат да се внасят от Украйна.

Вътев уточнява, че се познават от много години и заедно са отстоявали интересите си на производители на българска храна.

“Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям", казва Вътев.

Той посочва обаче, че "никога не сме били в толкова сложна ситуация като днешната" – последствия от Covid пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка.

Вътев заявява, че след 3 месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит се е постигнало много и са реанимирани много процеси, без "умелото им хиперболизиране от политически опит".

Министърът припомня, че България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и еврозоната – там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници.

"Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук, в България, по всички европейски стандарти, е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Единственото, което искаме, е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители", коментира Вътев.

По думите му кабинетът на акад. Николай Денков и Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния интерес.

Аграрният министър заявява, че като част от този кабинет няма да допусне да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители.

"Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими", подчертава Вътев, допълвайки, че уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на браншовите организации от аграрния сектор.

mediapool.bg