Кламер БГ - Новини: Превалявания от сняг ще има през следващата седмица

Превалявания от сняг ще има през следващата седмица

България

|
Четв, 25 Ноем 2021г. 12:10ч.
Превалявания от сняг ще има през следващата седмица

Превалявания от сняг ще има през следващата седмица

Зимата идва следващата седмица. Предстоящите почивни дни се очертават като последните по-топли за годината. Още от понеделник-вторник температурите ще паднат до около нулата. Това сочи прогнозата на Националния институт по хидрология и метеорология.

Днес облачността ще бъде променлива, по-значителна над западната част от страната. В Дунавската равнина ще духа слаб източен, а в източните райони - югоизточен вятър.

Дневните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса.

През нощта облачността от югозапад ще се увеличи.

В петък още преди обяд над югозападните и северозападните райони ще завали дъжд, който ще обхване и южната част от страната. Около и след обяд ще вали над планините на южна България, в югоизточните и южните райони. На места там валежите ще са по-значителни.

В планините и източните райони ще духа слаб вятър от юг и югозапад.

Дневните температури ще достигнат от 5-6 градуса на запад и северозапад до 13 на места в източните райони.

В събота ще бъде по-топло, с дневни температури от 12 до 17 градуса. Облачността ще бъде значителна, но валежи са малко вероятни.

В неделя съществена промяна на времето няма да настъпи. Облачността ще бъде значителна, предимно средна и висока и през по-голямата част от деня ще остане без валежи.

Минималните температури ще бъдат от 2 до 7, а дневните - от 11 до 16 в повечето места.

Още през нощта срещу понеделник облачността ще се вплътнява и отначало над югозападните и северозападните, а по-късно на много места в останалата част от страната ще завали дъжд.

Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина - до умерен и с него ще започне да нахлува студен въздух.

През деня в понеделник температурите ще са в широки граници: от 5-6 градуса по високите полета на запад до 19 градуса в източната половина на страната. Там вятърът през по-голямата част от деня ще бъде от югозапад, умерен и временно силен. По-късно постепенно и там ще се ориентира от северозапад.

Във вторник ще духа умерен и силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух.

Ще бъде студено, с превалявания от дъжд, по високите места - от сняг. По-съществени валежи ще има над южна България.

Дневните температури ще са от 3 до 8 градуса, но по високите котловини, включително в Софийско, ще останат до около нула градуса.

В сряда облачността ще бъде променлива, често незначителна. Температурите ще се повишат и в Дунавската равнина ще достигнат 11-12 градуса. Там ще духа все още до умерен западен вятър.

mediapool.bg