Кламер БГ - Новини: Експерт, подкрепящ спирането на руския петрол, става надзорник в "Лукойл Нефтохим"

Експерт, подкрепящ спирането на руския петрол, става надзорник в "Лукойл Нефтохим"

България

|
Пон, 18 Септ 2023г. 15:21ч.
Експерт, подкрепящ спирането на руския петрол, става надзорник в "Лукойл Нефтохим"

Експерт, подкрепящ спирането на руския петрол, става надзорник в

Енергийният експерт Бойко Ницов, който настоява от години за намаляване на българската зависимост от руски енергоизточници, бе избран в понеделник за представител на държавата в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас". Изборът е направен след проведен конкурс, организиран от Министерството на енергетиката.

Ницов работи като асоцииран старши сътрудник в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), където е работил по множество анализи за това, че рафинерията може да работи и без руски петрол.

Бойко Ницов има богат международен опит, включително е бил ръководител на екипа за развитие на газовата инфраструктура на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на ЕС в Любляна, както и директор на програми в Евразийския център на Атлантическия съвет във Вашингтон

В биографията му е записан опит като старши експерт по инвестициите в Секретариата на Енергийната харта в Брюксел и асоцииран директор на Института за енергийна икономика и политика към Енергийния център "Саркис" на Университета в Оклахома.

Бойко Ницов е заемал длъжности и в университети в България и в САЩ, става ясно от визитката му, публикувана на сайта на ЦИД.

Той е получил докторска степен по икономика в България с дисертация на тема "Арабският нефт: проблеми и перспективи" (1987 г.) и продължава следдипломното си обучение по икономика, бизнес и предприемачество в Университета на Аризона през 1990 – 1991 година.

Още през май миналата година Бойко Ницов излезе с подробен анализ, който показа че България може да получава достатъчно суров петрол и други суровини от неруски източници за бургаската рафинерия "Нефтохим".

Още тогава енергийният експерт коментира, че "Лукойл" е на практика монополист на българския пазар и призова за диверсификацията на доставките на суров петрол от Русия.

Представителят на държавата в надзора в "Лукойл Нефтохим" разполага с властта на "златната акция", която правителството има в рафинерията. Тя дава право на държавния член в надзора на предприятието да иска свикване на общо събрание на акционерите относно вдигане или намаляване на капитала, промяна на устава и издаване на облигаци.

Златната акция също така позволява блокиране на решенията на общото събрание, но принципно държавата самостоятелно не може да провежда политика в рафинерията, освен ако не назначи свой особен управител.

mediapool.bg