Кламер БГ - Новини: Има данни за престъпление: Прокуратурата започна разследване за трагедията в Царево

Има данни за престъпление: Прокуратурата започна разследване за трагедията в Царево

България

|
Съб, 09 Септ 2023г. 08:15ч.
Има данни за престъпление: Прокуратурата започна разследване за трагедията в Царево

Има данни за престъпление: Прокуратурата започна разследване за трагедията в Царево

Бургаската окръжна прокуратура започна разследване след потопа в Царево, причинил смъртта на четирима души. Досъдебното производство е по член 123 от НК, заяви в петък окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

"Това е престъплението, при което наказателна отговорност се носи от лице, което е причинило смърт на другиго или други лица, поради незнание или немърливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, т. нар. смърт поради професионална непредпазливост", уточни прокурорът.

Предвиденото наказание за подобно престъпление е затвор от 1 до 6 години.

Достатъчно данни за престъпление

Пред бТВ окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев каза, че има достатъчно данни за престъпление и екип от следователи разследва причините за смъртта на четирите жертви на потопа в Царево.

Екип от следователи вече е направил оглед на моста към царевския квартал "Василико", където бяха отнесени съдията от районния съд Мария Москова, дъщеря ѝ д-р Даниела Йорданова, както и двамата загинали мъже.

При огледа на моста е използвана специализирана техника и дрон. На база на всичко това ще бъде изготвена техническа експертиза.

"С негова помощ успяхме не само да проникнем във вътрешността и под съоръжението най-вече, а освен да заснемем с висока резолюция и качество и да регистрираме отстояния, които са ни нужни с оглед на бъдещата техническа експертиза." , каза Чинев.

Той добави, че е направен оглед на местопроизшествието, както и на телата, които бяха намерени. "Направен е основен първоначален оглед на моста както и допълнителен последващ такъв", каза прокурор Чинев, цитиран от БТА.

Разследването ще провери не само документацията, но и всички строително-монтажни дейности по изграждането и експлоатацията на моста. Проверено ще бъде уточнено и кога за последно е правен ремонт на съоръжението.

Предстои назначаването на тройни или петорни експертизи, чието изготвяне ще отнеме месеци, уточни прокурор Чинев. Продължават и разпитите на свидетели. Извършени са съдебно-медицинските експертизи и аутопсиите на загиналите.

Във всеки един момент може да бъде пременена и правната квалификация според обема, вида и съдържанието на събраните доказателства, посочи още окръжният прокурор на Бургас.

Проверка на всички мостове

По-рано премиерът Николай Денков обяви, че е наредил проверка на всички мостове в страната. Само преди ден стана ясно, че заради бедствието в Царево спешно ще се ремонтират 12 моста, като за целта държавата ще отпусне между 20 и 30 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков вече възложи на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" да организира проверки на мостовите съоръжения и да подготви доклад в срок до 45 дни.

Реакцията на държавата на наводненията беше буквално мигновена, заяви премиерът Николай Денков в петък, след като отиде по свое желание в парламента, за да бъде изслушан за бедствието в община Царево. Правителството обяви 8 септември за Ден на национален траур заради четирите жертви на стихията.

Премиерът каза, че властите веднага са започнали изтеглянето на заплашените от пороя местни хора и туристи. Армейски части са били разположени на място с вертолети и високопроходима техника, за да помагат при спасителните операции.

На следващия ден служители на Агенцията за социално подпомогане са обикаляли по къщите, за да помагат на хората да подават заявления за помощ. Денков обясни, че хората от района на наводненията са подали 10 заявления досега, като по едно от тях вече е отпусната помощ от 1512 лв.

Правителството създаде експертна комисия, която ще анализира причините за бедственото положение в района около Царево, която се оглавява от заместник-министъра на околната среда Петър Димитров. След две седмици комисията ще излезе с доклад.

Пред депутатите Денков изнесе доклад на бившия служебен министър на околна среда Росица Карамфилова, в който са били посочени 360 речни участъка в страната с намалена проводимост на водата, които застрашават населението. Седем от тях са в община Царево.

Служебното правителство е отпуснало над 60 милиона лева за разширяване и почистване на речните корита, но досега е завършена работата по 10 участъка, като само един е в Царево. Според премиера може да се наложат и нормативни промени, защото отговорността за поддръжката на речните корита е поделена между различни инситтуции, а е необходима по-добра координация.

Той увери, че има налични достатъчно пари в бюджета за покриването на щетите, които възлизат на около 30 милионалева.

Правителството е започнало подготовка за изграждането на временен мост при Царево, за да се възстанови връзката към Ахтопол и останалите населените места на юг. Възстановено е електричеството, както и водоподаването, а местната пречиствателна станция работи. Водатав Царево все още не е годна за пиене, но е раздаденавода на населението.

В парламента Денков отрече информациите, че има разкъсване на стените на двата язовира край Царево. По време на наводнението е имало преливане на язовирите, което ще бъдат източени и ремонтирани, ако се установят проблеми.

Последната проверка на мостовете бе наредена от бившия премиер Бойко Борисов през 2018 година. Тя бе наредена във връзка със срутил се мост в Генуа, Италия, което доведе до много жертви.

Пререкания с "Възраждане"

Проруските националисти от "Възраждане" използваха темата, за да вдигнат скандал в парламента, в който успяха да намесят някак и Украйна по темата за наводненията в Царево.

След изказването на Денков на трибуната излезе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който използва изказването на премиера, че в Царево е изпратена армията. Той попита дали България все още трябва да направи обявеното дарение от бронетранспортьори на Украйна, вместо машините да се използват при такива случаи. Едновременно с това размаха и карта на сечищата над Царево, обвинявайки правителството, че не обръща внимание на проблема.

Преди два месеца България обяви, че дарява 100 бронетранспортьора на Украйна, които ще бъдат взети от резервите на МВР. Голяма част от тези машини се нуждаят от основен ремонт преди да бъдат използвани, а други могат да се ползват само за резервни части. В същото време българската армия има над хиляда БТР в резерв.

В отговора си до Костадинов премиерът Денков го обвини, че политизира човешката трагедия.

"Последните 3 дни гледам само тази карта (на сечищата). Видял съм я и не съм ви подчинен, да ми казвате какво да правя ... Ако не ви харесва как се правят законните сечища, предложете как да се оправят законите, защото това е вашата работа!", обърна се ядосано премиерът към Костадинов.

"Вместо да се противопоставяме, трябва да работим заедно. Но очевидно вие не можете да стигнете до тази мисъл", каза Денков. Голямата част от пленарната зала реагира с ръкопляскания, а депутатите от “Възраждане“ крещяха “Оставка“.

Намеси се и депутатът Драгомир Петров от "Има такъв народ", който се обърна към председателя на Народното събрание Росен Желязков с молба да припомни на Денков, че по Конституция е подчинен на Народното събрание.

Цончо Ганев от "Възраждане" също реши да се намеси, обяснявайки, че проблемите се дължат на партиите от управляващото мнозинство и екоорганизациите, които бяха наречени от него - "зелени талибани, изнудващи общините". Не стана ясно как точно зелените организации са виновни за изсичането на горите.

"Аз нося отговорност за това, което мога да направя и което правя като министър-председател, не за това, което е станало преди 10, 15 или 20 години. Уверявам ви имам подход да дефинирам ясно проблемите на базата истински данни, а не на слухове, за да могат да се вземат решения", отхвърна Денков.

mediapool.bg