Кламер БГ - Новини: Никога не е късно да се ваксинираме срещу рак

Никога не е късно да се ваксинираме срещу рак

България

|
Вт, 30 Май 2023г. 11:25ч.
Никога не е късно да се ваксинираме срещу рак

Никога не е късно да се ваксинираме срещу рак

Ваксината срещу човешкия папилома вирус (HPV) е първата противоракова ваксина. Въпреки, че от 2012 г. има държавна програма за имунизация с нея срещу рака на маточната шийка, покритието на младите момичета е между 1-3%, а момчетата са изключени от нея. Това е равносилно на липсата на програма. Сега здравни експерти, обединени отскоро в коалиция HPV настояват пред Министерството на здравеопазването (МЗ) за осъвременяване на програмата. Искането им е

HPV ваксината да бъде включена в задължителния имунизационен календар; да обхваща момичета от по-широк възрастов диапазон; както и момчета; и да бъде насърчавана догонваща имунизация сред по-възрастните хора, за които също не е късно да бъдат предпазени от няколко вида рак, които HPV причинява: рак на маточната шийка, ануса, пениса, устната кухина и фаринкса, генитални брадавици.

Целта е България да подобри трагичните си здравни показатели, тъй като сега имаме два пъти по-висока смъртност от рак на маточната шийка спрямо средната в ЕС.

Групата на човешките папиломавируси включва над 200 вируса, но 14 от тях носят висок риск от рак, обясни вирусологът проф. Радка Аргирова по време на събитие на коалицията за журналисти. 85-90% от сексуално активните жени и мъже ще се инфектират с вируса в някакъв момент от живота си. 15% от жените в Европа са изложени на високорискови за развитие на рак форми, а при гей мъжете делът достига до 20%.

У нас 43 жени на ден се диагностицират с рак на маточната шийка и една жена губи битката с болестта. Аргирова съобщи, че близо 27% от новооткритите случаи у нас са диагностицирани в късните III и IV стадий, като причината е ,че не се ходи профилактично на гинекологични прегледи. Аргирова съобщи още, че 156 страни прилагат имунизационни програми срещу вируса и в ЕС се наблюдава намаление на смъртността.

Доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация (СЗО) у нас посочи, че програмата за профилактика на рака на маточната шийка трябва да се актуализира, тъй като от самото й създаване изключва мъжете като целева група и останалите видове рак, които HPV вируса причинява. Той обясни, че е най-ефективно ваксината да се поставя на 9-14 години, когато са необходими две дози от нея. След 15-годишна възраст вече са нужни 3 дози, което оскъпява профилактиката.

Още по темата:

Михаил Околийски, СЗО: Ваксината срещу HPV да влезе в задължителния календар

В момента по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка държавата поема ваксините на момичетата между 10 и 13 години.

Наскоро научното дружество на специалистите по детски болести предложи ваксината срещу човешки папилома вирус да се прилага в по-широк възрастов диапазон: при момичета от 9- до 18-годишна възраст и при момчетата в същата възрастова група. "Ако повече хора се ваксинират, се формира групов имунитет и се намалява разпространението", посочи той.

Момчил Баев от фондация "Астра форум" акцентира върху ролята на догонващата имунизация сред по-възрастните, които също могат да се предпазят. "Ако човек не е получил ваксината между 9 и 14 години, могат да се ваксинират и по-възрастни хора, но с 3 дози вместо с две. Това е още един инструмент за елиминиране на тези заболявания", обясни той. Затова според него е важно да се помисли за разширяване възрастта на програмата, тя да обхване и момчетата и да се помисли за догонваща ваксинация на по-зрялото население, за да заемем по-различно място в европейскаата статистика.

Д-р Околийски открои като проблем и липсата на здравно и сексуално образование в училище. "Липсва сексуално образование на младите хора, което е атакувано от патриотарските огранизации. То стана тема табу", посочи Околийски. Той припомни, че в Плана за възстановяване и устойчивост е залегнала реформа за въвеждане на здравно и сексуално образование в училище, но за съжаление изпълнението му се бави. Околийски коментира, че вместо само да се ремонтират кабинети и да сменя дограма, трябва да се влезе по смислен начин в училищата с разбираеми послания как младежите да опазват здравето си.

Ето защо коалицията HPV подготвя кампания "Защити бъдещето им" , в чийто фокус са децата в училищна възраст.

Още по темата:

Средно 20 години живот губи всяка пациентка с рак на маточната шийка в България

Околийски призова също да се разшири обхватът на скрининга за HPV, той да не бъде претупван, да има адекватно проследяване на всички жени с положителен скринингов тест, както и да се организират обучения за превенция. "Не можем да заместим държавата и трябва да я въвличаме в това, което правим", посочи Околийски.

Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова също акцентира върху важността на профилактичните прегледи при гинеколог с цитонамазка и изследване за HPV, както и догонващи имунизации за по-възрастните. "Изследвайте се и се ваксинирайте. Никога не е късно да се ваксинираме срещу рак", призова тя.

mediapool.bg