Кламер БГ - Новини: Най-много болни от грип има в София област, Габрово и Благоевград

Най-много болни от грип има в София област, Габрово и Благоевград

България

|
Вт, 24 Ян 2023г. 18:26ч.
Най-много болни от грип има в София област, Габрово и Благоевград

Най-много болни от грип има в София област, Габрово и Благоевград

Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, Габрово и Благоевград. Това съобщи във вторник директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

По думите ѝ за тази седмица не се очаква да бъде обявена грипна епидемия за София град, тъй като стойностите на заболеваемост от грип са под средните за страната. В София-град заболеваемостта се повишава с 30-40 на сто всяка седмица спрямо предишната, добави тя.

В момента средната заболеваемост в страната е 197 на 10 хиляди души население и над половината от областите са с над средната за страната. В област Габрово заболеваемостта от грип е 540 на 10 хиляди, посочи проф. Христова.

Въпреки обявената грипна епидемия в Габрово, нивото на заболеваемост се повишава, аналогична е ситуацията и в Софийска област. Влошава се ситуацията в област Благоевград, където все още не е обявена грипна епидемия.

По думите ѝ тежко остава положението в областите Пазарджик, Пловдив, влошава се ситуацията и в област Враца.

В Източна България заболеваемостта от грип намалява, в Централна България бушува с пълна сила, като постепенно се засягат различни области в Западна България.

Възрастовите групи, за които има най-висок риск от зараза с грип, са 0-5 години и 5-15 години. Според проф. Христова пикът на разпространението на грип ще бъде в предстоящите една-две седмици, като след това ще започне да намалява броят на заболелите.

Заболеваемостта от Covid-19 е на най-ниските нива, които сме имали и продължава да спада, добави проф. Христова.

mediapool.bg