Кламер БГ - Новини: Държавна болница продаде на безценица луксозна вила във Велинград

Държавна болница продаде на безценица луксозна вила във Велинград

България

|
Вт, 19 Септ 2023г. 12:26ч.
Държавна болница продаде на безценица луксозна вила във Велинград

Сградата е построена през 1938 г. Първоначално е ползвана</p>
<p>като жилищна сграда от

Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофтизи-атрични заболявания "Света Петка Българска” във Велинград продаде на търг срещу скромната сума от 51 125 лв. луксозна двуетажна вила от 132 кв. метра. Става въпрос за т.нар. вила на управителя, която представлява двуетажна масивна жилищна сграда със сауна и джакузи. От системата за електронни търгове на Агенцията за публичните предприятия и контрол е видно, че имотът е обявен за продажба с първоначална цена от 40 900 лв. без ДДС със стъпка на наддаване 2045 лева. На първо място е класирано физическото лице Виктор Рашев с цена от 51 125 лв., а на второ място фирмата Йовнов ЕООД на строителния предприемач и плажен концесионер Кирил Йовнов.

Продажбата е разрешена с решение на служебното правителство на Гълъб Донев от 26 април по предложение на Министерството на здравеопазването с мотива, че имотът не се ползва от болницата. В решението на служебния кабинет се посочва, че публичният търг трябва да се проведе при начална цена, не по-ниска от определената от независим лицензиран оценител.

Настоящият екип на здравното министерство съобщи, че проверява случая и на този етап не може да отговори как е била определена началната тръжна цена от 40 900 лв. без ДДС, нито защо е преценено, че държавната болница повече няма нужда от имота. Не е ясно и как болницата решава да отстъпи имота за ползване с туристически цели.

Казусът с продажбата на вилата е бил повдиган в предишния парламент от депутата от "Възраждане" Стоян Таслаков. Тогава бившият здравен министър от кабинета "Донев" д-р Асен Меджидиев твърди, че сградата не се ползва от повече от 15 години и не е свързана с осъществяваната от лечебното заведение дейност. От страна на лечебното заведение е бил извършен ремонт през 2012 г. - направена е външна изолация и е подменена дограмата на прозорците. Меджидиев твърди, че за строително – монтажни работи белодробната болница не е инвестирала средства повече от 15 години.

За казуса с търга на луксозната горска вила първи съобщи в страницата си във Фейсбук разследващия сайт "Бивол".

От публикацията става ясно, че в момента вилата е суперлуксозна, с модерно обзавеждане, вътрешно SPA, сауна и джакузи. Предлага се в няколко сайта за хотели, както Bookong.com. По информация на "Бивол" вилата се стопанисва от фирма, свързана с хотелите "Арте". Изданието се позовава на информация от брокери, според които реалната цена на подобна вила сред парк в супер лукс състояние, е поне 300 000 евро и щетата за държавния и обществен интерес е колосална.

Ползвателите на вилата са свързани с пловдивския строителен и хотелски предприемач Христо Томов и бизнесмена Кирил Йовнов, чиято фирма е участвала и в търга и е класирана на второ място.

Сградата е построена през 1938 г. Първоначално е ползвана

като жилищна сграда от "главния лекар на болницата“. Предназначението й е за еднофамилна вилна сграда. По документи за собственост се води двуетажна, но реално се състои от частично вкопан сутерен и един надземен етаж. Функционално етажа е с обособени: общо входно антре, четири стаи, санитарен възел и дървено стълбище към избата и подпокривното пространство.

mediapool.bg