Кламер БГ - Новини: MO едва ли ще разбере със сигурност чий е намереният край Тюленово дрон (обновена)

MO едва ли ще разбере със сигурност чий е намереният край Тюленово дрон (обновена)

България

|
Пон, 18 Септ 2023г. 19:04ч.
MO едва ли ще разбере със сигурност чий е намереният край Тюленово дрон (обновена)

Снимка: Радослав Русев

Министерството на отбраната (МО) едва ли ще може да установи с пълна сигурност откъде е дошъл дронът, който бе открит от граждани на брега на село Тюленово на Северното Черноморие в неделя вечерта и с известно закъснение бе неутрализиран от военните сапьори в понеделник сутринта.

"Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход", каза военният министър Тодор Тагарев, който бе изслушан по казуса от парламентарната комисия по отбрана.

По думите му едва ли ще може да бъде казано с пълна сигурност откъде идва дронът.

Случаят

Дронът с прикрепена мина към него бе намерен от граждани в неделя вечерта, а военните сапьори пристигнаха на място в 9 часа сутринта в понеделник и няколко часа по-късно го обезвредиха.

Военният министър Тодор Тагарев обясни, че закрепената на дрона мина е била обезвредена по-късно, защото “оценката е била, че няма нужда да се действа през нощта, защото това би довело само до рискове“.

“Със сигурност може да се предположи, че е свързан с войната на Русия срещу Украйна", каза министърът.

"Очевидно той е паднал във водата, течението го е извлякло към брега. Може това да се е случило преди часове, може да се е случило преди дни. Няма как да направим пълен анализ, по-важното беше да бъде унищожен този боеприпас“, обясни Тагарев няколко часа, след като дронът вече бе унищожен.

Военният министър реагира спокойно и каза, че няма нужда да се повишава степента на бойна готовност у нас, и посочи, че не вижда причина да подава оставка, както по-рано го призоваха от БСП, ИТН и "Възраждане".

"Не знаем кога и как се е появил"

Дронът не е засечен от българската противовъздушна отбрана.

"Не е регистриран от радиолокационни станции. Не знаем кога и как се е появил. Това са трудни цели за стандартната система за противовъздушна отбрана. Това е летателен апарат с много малка площ, лети ниско", обясни Тагарев.

"Тази война неизбежно е свързана с повишаване на рисковете за нашата сигурност от най-различен характер. Русия бомбардира украински пристанища, които са само на няколкостотин метра от територията на Румъния и вече има случаи на паднали останки от дронове и други боеприпаси. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи, има си рисковете и за България", допълни той.

Премиерът Николай Денков коментира от своя страна, че първо трябва да се установи откъде е дошъл дронът и ще се прецени дали да бъде свикано заседание на Съвета за сигурността към Министерския съвет.

"Трябва първо да видим откъде точно е дошъл дронът. Ако той е паднал някъде навътре в морето и след това е бил изхвърлен на брега, очевидно няма нужда от свикване на Съвет по сигурността, ако се окаже, обаче, че е прелетял близо до нашите брегове, това създава рискове за нас. Ще чуя експертите първо", посочи премиерът Николай Денков.

Въпреки обясненията на министъра случаят за пореден път припомня проблемите с българските радари. Около случаят възникват и въпроси за реакцията на МО и наблюдението на Черно море в условията на военни действия и напрежение заради износа на украинско зърно.

По-рано този месец румънски военни са открили отломки, за които се предполага, че са от руски дрон, близо до един от ръкавите на река Дунав.

"Не е съвсем безопасно"

Дронът е намерен непосредствено до лодкостоянката на селото.

От МО съобщиха по-късно, че сапьорите са установили на място, че към него е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас.

Те са преценили, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане, място е невъзможно.

Взето е решение да бъде унищожен с контролиран взрив на мястото, където е открит.

“Става въпрос за мина, монтирана върху дрон, която следва да бъде утилизирана", каза бившият военен министър и един от изявените експерти за боеприпаси Валентин Радев.

Той съобщи, че става въпрос за 82-милиметрова мина, която тежи около 3 кг.

“Не е съвсем безопасно“, каза Радев пред бТВ.

По думите му при взривяване тази мина е опасна на 100 метра, а с осколките – на около 300 метра.

Бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов коментира, че е трудно да се определи от коя от двете воюващи страни е дошъл – от Русия или от Украйна.

Той припомни, че и двете страни използват масово дронове.

“Знаете, че Русия бомбардира основно с дронове гражданската инфраструктура. Украйна също използва дронове – за разузнаване и за нанасяне на удари“, коментира Божилов.

Бездействие на институциите или добре обмислено решение?

Полицията е отцепила района след сигнал от хотелиера Радослав Русев.

Пред бТВ Русев разказа, че сигналът към тел. 112 е подаден в неделя вечерта в 21:40 ч., но в първия момент не са се отнесли сериозно към него.

“Девет часа по-късно – пълно бездействие на институциите, чакаме да се наспят военните. Всички са уведомени, но никой нищо не прави“, каза още хотелиерът.

По думите му взривното устройство е 50-60 см, а самият дрон е около 3 метра.

По-късно от МО съобщиха, че екип е тръгнал от Варна към Тюленово в 6.10 часа.

"Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6.10 ч. тази сутрин. На място специализираният екип ще извърши разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането".

Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Област Варна и по разпореждане на началника на отбраната.

Военният министър Тагарев обясни от своя страна, че не е имало забавяне, а обмислено решение.

Дронът се намира непосредствено до лодкостоянката на селото.

Kметът на Шабла Мариян Жечев обясни, че “в момента няма реална опасност този боеприпас да избухне“.

“Опасността е била по-голямо, когато това нещо е било във водата. Предвид лошото време и силното вълнение, късмет е, че този боеприпас не се е избухнал“, уточни той.

По думите на Жечев районът около дрона е отцепен снощи от 22:10 ч., за да няма поражения върху хора, ако нещо се случи с мината.

Жечев призова държавните институции да организират по-често наблюдение, за да бъдат откривани подобни обекти навреме.

"Апелът ми е към Министерството на отбраната и към МВР в лицето на "Гранична полиция", да се правят периодични обходи с хеликоптери, с дронове за евентуално констатиране на такива обекти във водата и тяхната утилизация навреме, защото по-сериозен инцидент би предизвикал един такъв невзривен боеприпас".

Реакциите в парламента

По-късно в понеделник депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира, че е необходимо Тагарев да даде информация в парламентарната комисия по отбрана.

"Ние не знаем нищо по случая", каза Пеевски.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова пък случаят с падналия дрон показва "еманация на липсата на държава".

Тошко Йорданов, председател на парламентарната група "Има такъв народ", каза, че "има ред причини за оставката на военния министър Тодор Тагарев".

Аз имам неприятното усещане, че се държи като министър на отбраната на една друга държава, каза Йорданов.

Ние искаме оставката на Тагарев от седмици, така че в този конкретен случай БСП и "Има такъв народ" подкрепят искането на "Възраждане“ от седмици насам, каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

mediapool.bg