Кламер БГ - Новини: Джо Байдън няма общо с посещението на Гешев в САЩ

Джо Байдън няма общо с посещението на Гешев в САЩ

България

|
Вт, 24 Ян 2023г. 19:07ч.
Джо Байдън няма общо с посещението на Гешев в САЩ

Иван Гешев

Американската държава няма общо с посещението на главния прокурор Иван Гешев във Вашингтон за участието в т.нар. "Молитвена закуска". По-рано през деня "24 часа" публикува статия със заглавие "Гешев отива в САЩ за Националната молитвена закуска при Байдън".

"Американското правителство не участва в организацията на това посещение", се казва в информация на американското посолство в София, цитирано "Сега". Информацията бе потвърдена от Mediapool

"Въпреки че много представители на правителството на САЩ от различни партии и звена на управление посещават Националната молитвена закуска, тя не е организирана от правителството на Съединените щати", се казва в отговорите на американското посолство.

В случая Гешев отива в САЩ, за да вземе участие в 71-ата годишна Национална молитвена закуска по покана на двама американски конгресмени. От пресцентъра на прокуратурата потвърдиха за “24 часа”, че посещението на Иван Гешев в САЩ има частен характер.

Молитвената закуска се провежда традиционно всеки първи четвъртък на февруари. На нея присъстват много общественици и публични фигури от повече от 100 държави, които споделят общи морални и духовни ценности. Бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е бил гост на молитвената закуска цели пет пъти. На закуската са били и бившият депутат от БСП Жельо Бойчев, настоящият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ, бившите зам.-министър на спорта Ваня Колева и зам.-кмет на София Тодор Чобанов, бившите министри на отбраната Веселин Близнаков и Николай Свинаров, бившият депутат от ДПС Ремзи Осман, припомня "Сега".

В същото време в САЩ на официално посещение е правосъдният министър Крум Зарков, който настоява за приемането на специалния механизъм за разследване на главния прокурор. Зарков е във Вашингтон, за да участва в събитията около срещите на върха за демокрация, инициирани от президента Джо Байдън и участва в контактната група, подготвяща втората Среща на върха през пролетта на т.г., съобщи Министерството на правосъдието.

Критиките на САЩ към българската съдебна система

В края на миналата седмица американската посланичка Херо Мустафа остро разкритикува българските институции

заради липсата на резултати от борбата с корупцията и липсата на реакция след санкциите по "Магнитски".

"По време на нашия мандат тук ние определихме трима българи по глобалната програма Магнитски и ограничихме визите на шестима българи, всички за корупция. Гордея се с тези действия. Нито един от тях не е обвинен публично в корупция. Нито един от тях не е осъден за престъпление в България. Повечето дори не са наказани дисциплинарно или освободени от длъжност", каза американската посланичка.

В този контекст тя заяви, че САЩ ще продължат да използват всички инструменти, които имат, за да служат като катализатор на борбата с корупцията. Тя повтори, че все пак "промяната трябва да дойде отвътре".

Дипломатът каза, че много дела "тлеят в досъдебни производства или съдебни процеси с години, а някои дори не достигат този етап". "Ето защо преминаваме към втората линия на усилията за преследване лошите", каза Мустафа за причината за активиране на американските санкции.

В тона на Дейвидсън

Изказването на Мустафа прозвуча в тона на писмото на американският конгресмен Уорън Дейвидсън до американския финансов министър Джанет Йелън, която пряко отговоря за налагането на санкциите по американския глобален закон "Магнитски".

Дейвидсън написа в писмото си, че действията на българската прокуратура спрямо санкционираните са "крещящо пренебрежение" на санкциите.

"Тези действия (на българската прокуратура) заплашват стабилността и сигурността на съюзниците в НАТО в Европа и целят да подкопаят акта "Магнитски", който се превърна в един от най-ефективните инструменти на американското правителство срещу чужди официални лица и сенчести бизнесмени, замесени в корупционни практики и нарушаване на човешките права", написа Дейвидсън.

Сега американският посланик вдига още по-високо топката, защото предупреждението вече е отправено на държавно ниво.

През юли 2021 година САЩ наложиха санкции по "Магнитски" на хазарния бос Васил Божков, депутата и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски, както и спрягания за близък до него Илко Желязков, като тримата бяха обвинени в сериозна корупция. Тогавашният служебен финансов министър Асен Василев веднага инициира създаването на "черен списък", в който влизат санкционираните от САЩ и свързаните с тях лица, за да се ограничи рискът от санкции за български банки и компании.

Първо Върховният административен съд отмени черния списък, защото американското законодателство няма екстериториално приложение в страните от ЕС. После парламентът бламира идеята за написване на български закон "Магнитски". Накрая прокуратурата обяви, че прекратява проверките срещу Пеевски и Желязков, като прокурорското съобщение бе направено за рождения ден на депутата от ДПС.

Главният прокурор Иван Гешев е казвал, че санкциите по Магннитски са административен и политически инструмент на САЩ, който не поражда задължителен правен ефект в България.

mediapool.bg