Кламер БГ - Новини: Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България

Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България

България

|
Четв, 23 Юни 2022г. 20:01ч.
Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България

Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България

В страната са потвърдени два случая на маймунска шарка, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Заболелите са мъже на възраст 41 г. и на 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения в София и са в добро общо състояние.

Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

По-късно от ВМА съобщиха, че единият от пациентите – 41 годишният мъж е постъпил на 20 юни в Катедрата по инфекциозни болести на болницата със съмнения за варицела. “В резултат на направените в широк обем изследвания, в това число и в Националния център по заразни и паразитни болести, е потвърдена диагнозата маймунска вариола. Към момента пациентът се намира в добро състояние, с обратно развитие на обрива. Още с постъпването му в болницата е изолиран в самостоятелна стая, като са предприети всички необходими предпазни мерки“, казаха от ВМА.

По първоначални данни и двамата мъже съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска шарка.

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават.

По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ЕCDC) досега са регистрирани 2 746 случая на маймунска шарка в 29 страни и области в целия европейски регион.

Предаването не вируса става сравнително трудно: необходим е изключително тесен контакт лице в лице или кожа в кожа. Вирусът може

да влезе в тялото чрез телесни течности, през рани по кожата, през очите. Много от регистрираните досега случаи са сред мъже, които правят секс с мъже.

При повечето хора заболяването протича сравнително леко, като сред заразените в Европа досега няма смъртни случаи. Симптомите на заболяването включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, втрисане и изтощение. Обикновено се развива обрив, който започва от лицето и след това се разпространява в други части на тялото, включително гениталиите. Обривът преминава през различни етапи и може да изглежда като варицела или сифилис, преди накрая да образува струпеи (корички), които по-късно падат.

Инкубационният период обикновено е от 6 до 16 дни, но може да бъде до 21. Когато коричката падне, човек вече не е заразен.

mediapool.bg