Кламер БГ - Новини: Ваня Григорова води преговори да е кандидат-кмет на София

Ваня Григорова води преговори да е кандидат-кмет на София

България

|
Ср, 02 Авг 2023г. 17:24ч.
Ваня Григорова води преговори да е кандидат-кмет на София

снимка: БГНЕС

Синдикалистката от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова води преговори да е кандидат за кмет на София, но поставя и условия – да бъде обща номинация на левите формации, а в листите да има синдикалисти.

"В момента се водят разговори за коалиция, а не за явяване на БСП на местните избори отделно. Да, тези разговори се водят и с мен. Въпросът е кога ще се разберат партиите в тази коалиция – не бих говорила от тяхно име, нямам право на това. Те първо трябва да се разберат помежду си. Ляво обединение. Аз настоявам в евентуална общинска листа да има представители на трудещите се хора на София. Както казва Димитър Манолов – няма как това да се случи чрез свободен трансфер – аз съм синдикалист, аз съм представител на синдикатите", каза тя пред Нова нюз.

Тя подчерта, че представители на работещите в столицата са синдикалните организации. Така индиректно от изказването ѝ се разбра, че тя настоява в евентуалните общи листи да има синдикалисти.

Попитана дали това е нейно условие, за да се включи в кметските избори за столицата, тя отговори:

"Не бих казала условие. То би трябвало да се подразбира. Не искам да прозвучи като извиване на ръце, но в крайна сметка моята история е в синдикат и каузата ми е именно хората, които работят, да се чувстват добре".

Григорова каза, че е "оптимист" за формирането на коалиция и очаква до две седмици резултатът от преговорите. По думите ѝ лявото, социалното вече би трябвало да е узряло за това, че трябва да бъде "проработническо, а не прокапиталистическо".

Нейното изказване идва месец, след като се разбра, че първите вътрешнопартийни организации на БСП номинират Григорова и председателя на БСП-София Иван Таков за кандидати на партията за кмет на София.

През последните месеци неофициално се заговори, че се работи за това именно Ваня Григорова да е общ кандидат на левите формации. Представители на отделни партии официално обявиха, че трябва да се работи за обща номинация. Преди близо две седмици формацията на Мая Манолова "Изправи се, България" се обяви за "обединена лява кандидатура" за кмет на София и предложи това да бъде Никола Вапцаров.

mediapool.bg