Кламер БГ - Новини: ВМРО оспорва кандидатурата на Моасе за вицепрезидент

ВМРО оспорва кандидатурата на Моасе за вицепрезидент

България

|
Ср, 13 Окт 2021г. 19:20ч.
ВМРО оспорва кандидатурата на Моасе за вицепрезидент

ВМРО оспорва кандидатурата на Моасе за вицепрезидент

Партията на бившият вицепремиер Красимир Каракачанов ВМРО сезира Върховния административен съд (ВАС) с настояване да бъде отменена регистрацията на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за участие в президентските избори.

Според партията кандидатът за вицепремиер Моасе не отговаря на конституционните изисквания за поста.

"За нас от ВМРО има нарушение на чл. 93, ал.2 и чл. 94 от Конституцията на Република България. Според чл. 93 (2), "за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната", посочват от ВМРО, като тези изисквания важат и за кандидата за вицепремиер.

Партията обаче се позовава на "няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България". Формацията се позовава и на интервю от 2018 година, в което Моасе казва, че прекарва 1/3 от времето си в България.

От партията сами се позовават и на тълкувателно решение на Конституционния съд от 2000 г. "Български гражданин, кандидат за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора".

"Всеки месец от тези пет години от лятото на 2015 г до октомври 2020 г аз прекарвах в България минимум по две седмици, тъй като работата ми е била винаги тук. Уточнявам: всеки месец по две седмици. Тук са децата ми, малкото ми останали роднини, тук плащам осигуровките си. Не съм изпускала нищо от обществения, културния и политическия живот", написа на 3 октомври самата Моасе при обявяването на решението си да се кандидатира за вицепрезидент.

mediapool.bg