Кламер БГ - Новини: Борисов: В по-реална коалиция няма как да бъдем и ДПС е част от нея

Борисов: В по-реална коалиция няма как да бъдем и ДПС е част от нея

България

|
Вт, 19 Септ 2023г. 12:30ч.
Борисов: В по-реална коалиция няма как да бъдем и ДПС е част от нея

Бойко Борисов вече смята, че е в коалиция с ПП-ДБ, а в нея влиза и ДПС. Сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията му и "Продължаваме промяната- Демократична България" (ПП-ДБ) са в "реална коалиция", в която участва и ДПС.

"Некоалицията" вече започва да става смешно за хората, защото не отговаря на истината. Ние по-реална коалиция няма как да бъдем", каза Борисов пред журналисти в парламента.

На въпрос дали и ДПС е част от тази коалиция, той отговори: "На практика, да".

Промяна в позициите

През последните месеци самият Борисов често използваше "некоалиция" като описание на управляващото мнозинство. През май той дори твърдеше, че с ПП-ДБ не са се разбрали за коалиция. "Не е коалиция. Ако е коалиция, аз и Кирил Петков ще сме премиери или министри", каза тогава лидерът на ГЕРБ.

Дълго от ГЕРБ повтаряха, че не носят отговорност за правителството като цяло, а единствено за вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Тази теза се развиваше, въпреки че ГЕРБ, ПП-ДБ, а и ДПС договарят законодателна програма и назначаване на кадри. "Каква отговорност може да носим за действията на Асен Василев или Румен Спецов? В момента, с изключение на Мария Габриел, която е наша номинация, отговорност за действията на правителството носи една партия", каза през юни Томислав Дончев от ГЕРБ.

Сега обаче Борисов каза друго: "Нямаме хора във властта, но се чувстваме отговорни, защото сме гласували за това правителство".

Във вторник лидерът на ГЕРБ не отговори какво става с подписването на поисканото преди месеци споразумение за управление между партията му и ПП-ДБ. "Събитията са динамични", посочи той.

През юни въпросът как да заработи управленската формула предизвика напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ. Партията на Борисов настояваше да се подпише традиционно споразумение, а втората политическа сила - алтернативен документ, който да носи различно име. Още тогава двете формации поне публично бяха единодушни, че е нужно мнозинството да има някакъв вид споразумение. И до момента обаче такова не е подписано.

Кандидатът за кмет на София не е приоритет

Иначе днес Борисов отново отказа да каже кой ще е кандидатът на партията му за кмет на София:

"Когато решим, ще направим в централата представяне, ще обявим. И всеки ден да питате, няма да ви кажа, защото за мен в момента има по-важни неща за решаване".

mediapool.bg