Кламер БГ - Новини: Скопие: Не сме видели френското предложение. Продължаваме да разговаряме със София

Скопие: Не сме видели френското предложение. Продължаваме да разговаряме със София

Балкани

|
Четв, 16 Юни 2022г. 14:45ч.
Скопие: Не сме видели френското предложение. Продължаваме да разговаряме със София

Стево Пендаровски и Шарл Мишел в Охрид

"В Скопие не сме видели френското предложение за решаване на спора ни с България. Ние разговаряме с нашите български колеги в рамките на диалога, който продължава от месеци", каза президентът на страната Стево Пендаровски на пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По думите му за вписването на българите в Северна Македония в преабмюла на конституцията има политическа воля, но технически не е възможно да се реализира за по-малко от три месеца.

"Политическият аспект на въпроса обаче е дали това ще е последното искане от България. Много е несериозно, ако влезем в такова начинание, каквото е това за промяна в Конституцията, което има три фази и продължава поне три месеца, в които ние трябва да убедим нашите граждани защо го правим и че това няма да бъде във вреда на никой от тях, да излязат някакви нови искания от сегашното или бъдещото българско правителство“, каза Пендаровски.

Той каза, че търси силни политически гаранции не само от страна на България, но и от страна на ЕС, че това ще бъде последното искане от страна на България.

Пендаровски оцени посещението на Шарл Мишел в "бурния за Европа и света период” и само няколко дни преди срещата на върха на ЕС през юни като доказателство за необходимостта от координация на стъпките между Балканите и ЕС заради необходимостта от решителни и принципни решения.

Преди ден правителството прехвърли темата за Северна Македония към парламента и всички предложения, включително от страна на ротационния председател на ЕС Франция, вече ще бъдат насочени към парламентарната външна комисия.

България настоява ЕС да стане гарант за изпълнението на българските изисквания.

"Много скоро ще имаме положително развитие"

"Република Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори с ЕС възможно най-скоро, което е важно не само за двете държави, но и за региона като цяло, особено в контекста на новите геополитически събития. Това е основен приоритет и ние подкрепяме всички усилия за намиране на взаимно приемливо решение на отворения двустранен въпрос с България. Наистина съм ангажиран с Франция и ЕС, за да помогна за придвижването на този процес напред и съм убеден, че много скоро ще имаме положително развитие, което със сигурност ще бъде много важно за вашата страна и за целия регион“, каза Шарл Мишел.

Той обяви, че следващата седмица ще организира среща на 27-те страни членки и страните от Западните Балкани.

"Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония и Албания. Не съм сигурен какво ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет, но ще направим всичко възможно да предприемем решителни стъпки“, каза Мишел.

Пендаровски има опасност за доверието към ЕС

"Искрено се надявам, че следващата седмица в Брюксел лидерите на Европейския съюз най-накрая ще изпълнят обещанието си от март 2020 г., когато Съветът по общи въпроси единодушно реши да започне преговорите за присъединяване с Република Северна Македония възможно най-скоро", добави Стево Пендаровски на съвместната пресконференция.

Той посочи, че в разговорите му с Шарл Мишел са коментирали, че удължаването на старта на европейската интеграция на Северна Македония разклаща доверието към ЕС, което означава намаляване на влиянието му сред гражданите в страната.

"Удължаването на процеса на евроинтеграцията заради двустранни въпроси не само грубо нарушава обещанието за европейско бъдеще за Западните Балкани, но също така може напълно да компрометира политиката на разширяване и да създаде опасен прецедент, който ще сложи край на този процес, който години наред се смяташе за най-добрата външна политика на ЕС”, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

mediapool.bg