Кламер БГ - Новини: Пендаровски идва в София без страх от българизация

Пендаровски идва в София без страх от българизация

Балкани

|
Съб, 17 Септ 2022г. 15:34ч.
Пендаровски идва в София без страх от българизация

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще пристигне в София на 1 октомври за откриването на интерконектора между

България и Гърция. На събитието са поканени и други президенти и премиери от региона.

Това ще е доказателство, че на Република Северна Македония трябва да се гледа като на добри съседи, които си помагат дори в беда, каза Пендаровски в интервю за ТВ 24.

По темата за предоставяне на електроенергия на Северна Македония на по-ниски цени той е провел четири телефонни разговора с българския президент Румен Радев и до този момент служебното правителство е кооперативно, посочи Пендаровски.

По думите му в Северна Македония би могъл да се проведе референдум и той самият би гласувал на въпрос - "Дали сте за или против влизане в ЕС".

Пендаровски определи предложението на ВМРО-ДПМНЕ за въпрос, свързан с прекратяване на действието на Закона за ратификация на Договора за приятелство и добросъседство с България, като "мъгляв" вариант.

"Само македонците с разклатено самочувствие се страхуват от българизацията или твърдят, че това ще се случи. Обидно е да се твърди, че чрез протокол, чрез договор, чрез механизми на европейска интеграция ще станем българи. Този дух на уж българизация е измислен от опозицията, за да плаши македонския народ. Няма основания за страх от това, няма опасност да станем българи чрез европреговорите", каза Пендаровски.

По отношение на развилия се в Северна Македония дебат за това дали председателят на парламента Талат Джафери е реагирал правилно, отхвърляйки като противоречаща на Конституцията идеята на ВМРО-ДПМНЕ за референдум, Пендаровски заяви, че конституцията е по-силна от всеки закон, включително и от закона за референдумите и гражданските инициативи.

"Конституцията гласи, че международно ратифициран договор не може да се променя със закон. Договорът с България е ратифициран в парламента и законът, с който този договор е валиден, не може да бъде отменен с референдум", каза Пендаровски.

"Включването на българите в преамбюла на конституцията директно ще потвърди, че съществува македонска нация, народ и език. Това директно ще отхвърли твърденията, за "един народ в две държави", заяви Пендаровски.

Той уточни, че промяната на конституцията трябва да бъде политически приоритет на правителството в следващите месеци, но страната трябва да се съсредоточи в областта на върховенството на закона и борба с корупцията.

Сръбският президент Александър Вучич също ще дойде в България за откриването на интерконектора с Гърция. Той е провел телефонен разговор с българския си колега Румен Радев и е приел поканата от София да присъства на откриването на газовата връзка, предаде БГНЕС.

По време на разговора двамата са "констатирали, че интерконекторът между България Гърция ще допринесе за газовата диверсификация в региона, както и за укрепването на регионалното сътрудничество в областта на енергетиката". Според тях това е било необходимо при сегашната усложнена геополитическа среда.

mediapool.bg