Кламер БГ - Новини: Молдова ще разчита на подкрепата на Румъния за членството в ЕС

Молдова ще разчита на подкрепата на Румъния за членството в ЕС

Балкани

|
Съб, 18 Юни 2022г. 17:41ч.
Молдова ще разчита на подкрепата на Румъния за членството в ЕС

Президентът на Молдова Мая Санду

Президентът на Молдова Мая Санду заяви днес, че препоръката на Европейската комисия страната да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС представлява дълго чакан резултат и посочи, че по този път разчита на подкрепата и помощта на Румъния, предаде Аджерпрес.

"Вчера получихме препоръка от страна на Европейската комисия да получим статут на страна кандидатка за Европейския съюз. Това е дълго чакан резултат от гражданите на Република Молдова, който ни дава енергията и мотивацията да работим повече и по-добре, за да трансформираме обществото и икономиката на Република Молдова за постигане на стандартите на ЕС. Разчитаме по този път на подкрепата и помощта на Румъния. Румъния винаги е била до нас", заяви президентът Мая Санду на съвместно заседание на парламентите на Румъния и Молдова, което се състои в Кишинев.

От своя страна председателят на молдовския парламент Игор Гросу изтъкна, че европейският път и интеграцията в ЕС са единственото жизнеспособно решение за страната му.

"Твърдо сме убедени, че европейският път и интеграцията в ЕС представляват единственото жизнеспособно решение за бъдещето на Република Молдова. Тази цел диктува действията ни и ни мобилизира да преминем през предизвикателствата - желанието да изградим Европа тук в Молдова", заяви Гросу.

Той посочи, че на днешната среща ще бъде подписана обща декларация.

"Освен символизма на това събитие, бих иска тази платформа да служи като репер за ориентиране на дейността на законодателния орган в Кишинев в процеса на преговори и присъединяване към ЕС. Това, което ние влагаме в актове и закони, да бъде усетено от гражданите в ежедневния живот - един по-добър, по-шастлив живот тук, у дома. Имаме много да работим, но знам, че ще успеем, защото имаме надеждни приятели и днес те са тук с нас в тази страна", каза председателят на молдовския парламент.

"На днешното съвместно заседание потвърждаваме специалната връзка между нашите страни (...) Бъдещето на Република Молдова е в голямото европейско семейство", заяви на свой ред председателят на румънския Сенат Флорин Къцу. Той добави, че Румъния е и ще остане най-последователният партньор на Република Молдова.

Председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку заяви, че Румъния и Република Молдова трябва да направят "нова стъпка" и да работят заедно, за да осигурят по-добър живот на гражданите на двете страни, а засилването на двустранните отношения и получаването от страна на Молдова на статут на кандидатка за ЕС представляват основите за постигането на тази цел.

"Бъдещето, което изграждаме днес, трябва да бъде заедно, а тези, които се опитват да ни разделят, със сигурност не желаят доброто на нашите граждани. Това съвместно строителство започва именно от тук, от Кишинев", посочи Чолаку.

Днешното съвместно заседание на парламентите на двете страни идва само ден след като Европейската комисия препоръча Молдова да получи статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз, отбелязва агенцията.

mediapool.bg