Кламер БГ - Новини: Защо Ердоган бърза с най-важните за бъдещето му избори в Турция?

Защо Ердоган бърза с най-важните за бъдещето му избори в Турция?

Балкани

|
Четв, 19 Ян 2023г. 11:21ч.
Защо Ердоган бърза с най-важните за бъдещето му избори в Турция?

Защо Ердоган бърза с най-важните за бъдещето му избори в Турция?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в сряда подсказа датата 14 май за провеждане на предстоящите тази година избори за президент и парламент.

В изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган направи препратка към парламентарните избори през 1950 г., спечелени от Демократическа партия на Аднан Мендерес: "На 14 май 1950 г. покойният Мендерес каза: "Достатъчно, народът има думата" и излезе от вота с огромна победа. Сега, 73 години по-късно, на същия ден нашият народ отново ще каже "стига" на шесторната маса". "Шесторната маса" са лидерите на шест опозиционни политически партии, които планират да издигнат общ кандидат за президент на изборите.

Изявлението на Ердоган се възприе като сигнал, че изборите ще се състоят на 14 май и с това Турция фактически навлезе в орбитата на изборите.

“Днес, пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието, нашият уважаем президент обяви добрата новина, че изборите на века ще се състоят на 14 май", каза председателят на парламентарната група на ПСР Мохамед Емин Акбашоглу.

От своя страна лидерът на основната опозиционна партия, Народнорепубликанската (НРП), Кемал Кълъчдарогу заяви: “На 14 май ще има избори. Ще отидем пред урните. С позволението на Аллах, ще поставим добро начало. Ще осигурим възхода на Турция.“

По закон изборите редовно трябва да се проведат на 18 юни. Доскоро и Ердоган, и съюзникът му в Републиканския алианс Девлет Бахчели категорично отхвърляха възможността за предсрочни избори. В края на миналата година обаче те заговориха за възможна по-ранна дата за вота.

Кои са мотивите за избори преди крайния срок?

Наблюдателите смятат, че мотив за тази промяна е обстоятелството, че вот през юни ще съвпадне с поклонението Хадж. Няколко милиони турски граждани в края на май ще заминат на традиционното поклонение в Мека. По-голямата част от тях са твърд електорат на Ердоган.

Освен това през юни се провеждат университетските изпити. Избори по това време може да попречат на много млади хора да се явят пред урните. Важен мотив, като се има предвид, че около 7 млн. души ще гласуват за първи път през тази година.

Според критиците на Ердоган обаче влошената икономическа обстановка и галопиращата инфлация, която до юни "ще изяде" увеличенията в заплатите, направени от Ердоган в края на миналата година, са всъщност основният фактор Ердоган и Бахчели да избързат и да се откажат от датата 18 юни.

Не на последно място са и прогнозите за възможен балотаж на президентския вот, който би съвпаднал с големия мюсюлмански празник Курбан байрам, който започва на 27 юни, ако изборите са на 18 юни.

Какво следва?

Според турската конституция има два начина за насрочване на изборите предсрочно на 14 май.

Първият е да има решение на парламента. Броят на депутатите на Републиканския алианс обаче не е достатъчен за гласуване на това предложение, което прави подобна възможност трудно постижима, ако не получи подкрепа от опозицията.

При положение, че опозицията не подкрепи предложението на Републиканския алианс, Ердоган може да използва конституционното си право да разпусне парламента.

“Ако опозицията не одобри предложението на Републиканския алианс за изтегляне на датата на изборите през май, президентът Реджеп Тайип Ердоган ще използва правомощията си, за да разпусне парламента, което се очаква да стане на 8 март. След публикуване на решението в Държавен вестник на 9 март, ще започне да тече официално 60-дневният срок (до изборите). Първата неделя от края на този срок е 14 май“, посочи Тюрктайм.

Преди два дни Девлет Бахчели призова опозиционния Национален алианс: "Нека да приключим тази работа през май".

Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Хамза Даг посочи, че въпреки че изборите ще бъдат насрочени за по-ранна дата, те няма да бъдат предсрочни, защото ще се проведат през 2023 година.

Така Турция навлезе в орбитата на изборите, които ще бъдат най-важните за бъдещето на управлението на Ердоган, но може би и изобщо за турския народ през последните десетилетия.

mediapool.bg