Кламер БГ - Новини: Гърция отчита увеличаване на броя на нелегалните мигранти по границата с Турция

Гърция отчита увеличаване на броя на нелегалните мигранти по границата с Турция

Балкани

|
Пет, 17 Юни 2022г. 12:24ч.
Гърция отчита увеличаване на броя на нелегалните мигранти по границата с Турция

Сн. Архив

Увеличение с над 29 процента се отчита през първите пет месеца на тази година в броя на заловените нелегални мигранти по сухопътната граница между Гърция и Турция по река Еврос (Марица), съобщава гръцкото издание "Катимерини".

Констатацията се съдържа в актуализирани данни на командването на гръцката полиция, които са на разположение на вестника. Според информирани правителствени източници в много от случаите през последните два месеца мигрантите са свидетелствали пред гръцките власти, че са били прехвърлени на границата организирано с автобуси и без пречки от страна на турските власти.

Същите източници обаче са уточнили, че това в момента не е нещо, което се прави систематично и са подчертали, че "не можем още да говорим за инструментализиране на миграцията от турските власти".

В периода януари - май служителите на полицейските дирекции в Орестиада и Александруполис са задържали общо 2334 мигранти спрямо 1817 през същия период миналата година.

Най-голямо увеличение, със 125 процента, е регистрирано в зоната на полицейската дирекция в Орестиада. Общо на 1130 мигранти са повдигнати обвинения за незаконно влизане в страната спрямо 502 миналата година.

Полицейски източници са казали, че групите на трафикантите прехвърлят мигрантите предимно през централната част на границата, защото каналите на юг са били затворени с изграждането на новата гранична ограда с дължина от 28 км. Особено голямо е било увеличението на миграционния поток през май, когато е отбелязан ръст от 79 процента в сравнение със същия месец на 2021 г.

По островите увеличението на задържаните мигранти през първите пет месеца на годината е с 49 процента. На 2075 от тях е повдигнато обвинение за незаконно влизане в Гърция спрямо 1393 през 2021 г. Повечето са били заловени на Додеканезите, докато на разположения на север остров Лесбос се наблюдава намаляване с 50 процента.

Според полицейски източници за увеличения миграционен поток съществена роля има публичното изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в началото на май, че планира да върне в родината им един милион мигранти, които се намират в Турция. Заради тази заплаха мнозина са ускорили заминаването си за Гърция.

Друг фактор според гръцките власти е влошаването на състоянието на турската икономика, което е лишило от доходи мнозина мигранти в Турция, които имат собствени магазини или работа.

mediapool.bg