Кламер БГ - Новини: И Иран отказва да признае руската анексия на Крим и Донбас

И Иран отказва да признае руската анексия на Крим и Донбас

Балкани

|
Четв, 19 Ян 2023г. 19:34ч.
И Иран отказва да признае руската анексия на Крим и Донбас

Хосейн Амир Абдолахиан, външен министър на Иран. ЕПА/БГНЕС

Два приятелски на Москва режима – в Иран и Сърбия, се обявиха срещу войната й в Украйна и декларираха, че не приемат Крим и другите анексирани територии като част от Русия.

Иран няма да признае анексираните територии в Украйна като руски, заяви външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан в интервю за турската телевизия TRT World.

По думите му Иран е верен на своя "последователен принцип" във външната политика. "Когато казваме, че войната в Украйна не е решение, ние вярваме в своята позиция като фундаментален политически принцип, на който разчитаме", продължи Хосейн Амир Абдолахиан.

"Ние не искаме двойни стандарти. Ние сме против войните в Ирак, Йемен, Палестина и Афганистан, точно както сме против войната и преместването на хора в Украйна. От друга страна, ние признаваме суверенитета и териториалната цялост на страните в рамките на международното право и поради тази причина, независимо от прекрасните отношения между Техеран и Москва, ние не признаваме отделянето на Крим от Украйна. Ние не признахме отделянето на Луганск и Донецк от Украйна", каза той.

В същото време министърът подчерта, че според Иран причина за войната са провокативните действия на НАТО и няколко западни страни.

Русия анексира Крим през 2014 г. След руската инвазия в Украйна през 2022 г., Русия обяви, че анексира четири области в Украйна - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска.

Киев възприема контролираните от Русия територии като временно окупирани.

Анексирането на Крим от Украйна е признато от едва пет държави: Северна Корея, Судан, Афганистан, Сирия и Беларус.

След началото на руската война в Украйна Иран стана един от малкото съюзници на Русия, снабдявайки я със своите дронове-камикадзе Shahed-131 и Shahed-136. Русия ги ползва от август 2022 г. за удари срещу обекти от критичната инфраструктура на Украйна. В замяна на дроновете Москва предоставя на Иран съвременно въоръжение, включително хеликоптери и ПВО системи, съобщи американската телевизия Ен Ви Си в края на декември. Освен това двете страни обсъждат производството на дронове в Русия.

Техеран няколко месеца отричаше, че доставя дронове на Москва, но през ноември 2022 г. иранският външен министър за пръв път потвърди. По думите му ставало дума за неголямо количество дронове, които били изпратени в Русия преди началото на войната й в Украйна.

Вучич: За нас Крим е Украйна

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че е благодарен на Москва за подкрепата във връзка с Косово, но не поддържа инвазията на Русия в Украйна, съобщи сръбската редакция на "Ен1", цитирана БТА.

"Ние от самото начало казахме, че нямаме възможност и не можем да подкрепим инвазията на Русия в Украйна. За нас Крим е Украйна, както и Донбас е Украйна, и така и ще бъде", заявява Вучич пред американската новинарска агенция "Блумбърг".

Той казва, че е благодарен на Русия за подкрепата във връзка с Косово и това е причината, поради която Сърбия не може да се включи в икономическите санкции срещу Москва.

"Бяхме санкционирани в продължение на почти десет години, по-конкретно осем години, и не вярваме, че това е решението", коментира Вучич.

Сърбия се отличава в Европа с позицията си спрямо Русия, напомня "Блумбърг". Националният авиопревозвач "Еър Сърбия" (Air Serbia) не е прекъснал директните полети до Русия, което е довело до пристигането на много руснаци в Белград от началото на инвазията.

По отношение на косовския въпрос, Вучич коментира, че е много по-реалистично да се върви напред с малки стъпки, вместо да се очаква голямо и бързо споразумение, което би включвало признаването на Косово от Сърбия.

"Трябва с малки стъпки да променим ситуацията в региона, да изградим доверие между двете страни и тогава да видим как можем да постъпим с останалото. Не трябва да мечтаем за нещо, за което всички знаем, че няма да се случи", заключи сръбският президент.

Той изрази увереността си, че гражданите на Сърбия, ако и когато има референдум, ще гласуват за присъединяването на страната към Европейския съюз.

"Знам, че ЕС е нашият път. Няма други пътища", каза Вучич.

mediapool.bg