Кламер БГ - Новини: Самолети летят с негодни компоненти. Как войната се обърна срещу руската авиация

Самолети летят с негодни компоненти. Как войната се обърна срещу руската авиация

Анализи и Коментари

|
Вт, 23 Май 2023г. 08:05ч.
Самолети летят с негодни компоненти. Как войната се обърна срещу руската авиация

Сн. Getty Images, photo by Massimo Insabato/Archivio Massimo Insabato/Mondadori Portfolio via Getty Images

Санкциите срещу Русия заради войната в Украйн направиха невъзможно руските авиокомпании да купуват определени резервни части за поддръжка на самолетите си от февруари 2022 г. насам. Но изглежда, че нищо не се е променило за пътниците.

Руските авиолинии са превозили 95.1 милиона пътници миналата година, а техните нива на натовареност бяха допълнително повишени през тази година.

Изтекла информация обаче разкрива, че авиоиндустрията на Русия неглижира сигурността за пътниците. Проверките на "Ространснадзор" (специализираната агенция на Министерството на транспорта) показват, че най-малко 2000 полета са реализирани с компоненти с изтекъл срок на експлоатация.

Нещо повече, ново разследване установи, че националният авиопревозвач "Аерофлот" инструктира своя персонал да не съобщава за неизправности по време на полет, освен ако това не е изрично разпоредено от капитана, разказва испанското издание "Ел Паис".

Директорът на "Ространснадзор" Виктор Басаргин говори детайлно на пресконференция на 16 май. "Невъзможно е да се внасят определен брой конкретни компоненти. В резултат на това са извършени множество операции (полети - б.а.) със самолети, свързани с нередности, които пряко засягат безопасността на полетите. Например, е било разрешено да се експлоатират компоненти с изтекъл срок на годност. Регистрирани са повече от 2000 такива полета", казва висшият служител в аудиофайл, изтекъл във вестник "Комерсант".

Макар този брой полети да изглежда на пръв поглед скромен в сравнение с 1.4 милиона полета, които кръстосват руското въздушно пространство, нередностите будят подозрения в индустрията, която е осакатена от санкции.

Разследващият сайт "Проект Медия" (обявен за нежелана организация от Кремъл) разкри, че компанията "Аерофлот", е изпратила писмо до стюардесите през март 2022 г., инструктирайки ги да не записват неизправности по време на полет без разрешението на капитана.

Бивши служители на "Аерофлот" споделят пред "Ел Паис", че преди войната е било задължително да се докладва за всякакви нередности, но след санкциите им е казано да уведомяват командира на самолета само устно.

Уебсайтът посочва пример с полет на "Аерофлот" от Обединените арабски емирства, който не разполага с всички кислородни бутилки, необходими в случай на спад на налягането. Капитанът не регистрира това, защото се смятало за "незначителен проблем".

Временно спасяване на положението

Складирани компоненти, внесени преди войната и други, внесени контрабандно от Централна Азия, Китай и ОАЕ, са причините руските авиокомпании да продължат да работят до днес. Но това е само временно решение на проблема. Самолетите изискват текуща поддръжка и плановете за замяна на Boeing и Airbus с местни модели вероятно ще изискват поне десетилетие за изпълнение.

Напрежението расте непрекъснато и руския президент Владимир Путин натиска производството да започне незабавно на самолети, чийто дизайн обаче дори все още не е ясен.

Въпреки санкциите, Русия все още е член на Международната организация за гражданска авиация (ICAO), агенция на ООН, основана през 1944 г. за координиране на правилата за безопасност. Въпреки че страната беше изключена от управителния съвет през октомври 2022 г. в резултат на опасността, предизвикана в украинското небе, тя запазва членството си в агенцията.

Преди започването на войната руските самолети бяха проверявани и сертифицирани от представители на гражданската авиация от Бермудите и Ирландия, а сервизите на Airbus и Boeing отговаряха за поддръжката. Когато Русия беше ударена със санкции, тя издаде собствени сертификати за летателна годност като член на ICAO. В допълнение Русия регистрира две трети от полетите, които преди това бяха лицензирани в чужбина, като по този начин поема надзора над самолетите, без да си сътрудничи с производителите.

Тази двойна регистрация е забранена от ICAO и агенцията е маркирала Русия с червен флаг, подчертавайки "значителни опасения за безопасността", свързани със "способността на държавата да наблюдава адекватно самолетите под нейна юрисдикция." И Ирландия, и Бермудските острови съобщиха, че в момента самолетите летят без законни оперативни сертификати.

Въпреки това агенцията на ООН настоява, че не е нейна работа, а на всяка страна, да одобрява или отхвърля тези сертификати.

"ICAO не е регулаторен орган. Регулирането на въздушния транспорт е отговорност на всяка държава", казаха пред вестника източници от организацията.

В резултат на това руските авиокомпании продължават да летят до определени страни, включително Турция и Обединените арабски емирства, където властите на гражданската авиация си затварят очите за ситуацията.

"Тези нации поемат по-скоро репутационен риск, отколкото оперативен, тъй като отговорният орган за гражданска авиация е руският", каза източник от испанската авиоиндустрия пред испанското издание.

Роман Гусаров, ръководител на руския уебсайт Aviation Explorer, коментира: "Има някои видове поддръжка, които не се извършват в Русия. Например обширни ремонти на двигатели. Следователно руската гражданска авиация одобрява ситуации, които биха били немислими преди началото на конфликта."

"Проект Медия" показа снимки от обслужването на гигантски руски A330-300 в Иран, страна, която е преживяла множество инциденти, откакто е била обект на санкции, започващи преди около 40 години.

Всъщност всички индикации сочат, че именно Техеран може да поеме т. нар. големи руски спирки, проверките "C" - на всеки две години, и проверки "D" - приблизително на всеки шест години — където самолетите се разглобяват и щателно проверяват от Boeing и Airbus.

Междувременно, най-големите руски авиокомпании са спрели над 10% от авиофлота си за повече от три месеца, по данни от Flightradar24. Това може да е индикация, че тези самолети може да са били разглобени за подмяна на части за други самолети. Все пак това е най-малкият проблем. "Канибализмът" е обичайна практика и е по-широко приета от използването на неофициални или неодобрени от производителя части", пояснява испанският експерт, въпреки че той предвижда мрачно бъдеще за руските авиокомпании, след като европейското небе се отвори отново:

"Техните самолети ще имат неоторизирани модификации и няма да им бъде позволено да летят."

Остри критики на Путин към правителството си

Планът на Москва е страната да придобие нови самолети местно производство и след това да ги отдаде под наем на авиокомпаниите, въпреки че заводите остават в застой.

"Заводите трябва да знаят колко цивилни самолета ще бъдат поискани от държавата! Някои компании дори нямат поръчки за 2023 г.!" Путин смъмри своя министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров по време на публична видеоконференция в средата на януари.

"Знам, че компаниите нямат договори, това ми казаха техните директори", уточни руският президент. Министърът, който представи по-оптимистични прогнози за бранша, се опита да балансира ситуацията. "Документацията ще бъде готова за едно тримесечие в зависимост от възможностите, които се откриват в бюджета", отговори споменатият Мантуров.

"За месец! Какво тримесечие? За какво говорим? Не можем ли да видим условията, които изпитваме?", – сопна се Путин.

Въпреки това руската индустрия трябва да преработи самолетите предвид санкциите. Освен "възкресяването" на съветския Ту-214, най-големите проекти включват Яковлев МС-21 и Сухой Суперджет 100. Последният първоначално е проектиран с повече от 70% чуждестранни компоненти.

"Предварителните договори (с производителите) вече са в сила, но обвързващите договори включват изпълнението на някои основни условия", обясни ръководителят на Aviation Explorer. "Първият е да се идентифицират характеристиките на продукта; второто е да знаете кога ще бъде доставено; и третото е да се определи цената. Тъй като самолетите все още се проектират, индустрията не може да отговори на нито един от тези въпроси", добави Гусаров, който е и член на изпълнителния съвет на "Аерофлот".

"Която и да е авиокомпания не може да придобие самолет, ако не знае как ще изглежда в крайна сметка. Това ще стане ясно до 2024 г., когато започне масовото производство", каза Гусаров, който смята, че подмяната на флота ще отнеме около десетилетие.

Един от най-големите препъникамъни за руската авиация са двигателите. Ръководителят на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов обеща двигателят PD-8 да бъде готов тази година, да замени руско-френския двигател SaM-146, инсталиран в момента на Суперджет 100. Неговият концептуален дизайн беше разкрит през 2021 г., само преди две години.

"При нормални обстоятелства проектирането, производството и сертифицирането на двигател може да отнеме 6 до 7 години. Руските власти могат да го ускорят при необходимост", обясни испанският експерт. "Русия вече произвежда определени двигатели, но техните характеристики са далеч от тези на днешните конвенционални търговски самолети като на General Electric и Rolls-Royce, двамата водещи производители в света“, добави той.

Часовникът тиктака срещу авиокомпаниите. Според всекидневника RBK, шест авиокомпании са предупредили Москва, че Суперджетс може скоро да бъдат спрени, тъй като в резултат на санкциите им свършват запалителните свещи.

mediapool.bg