Кламер БГ - Новини: Разпри, съдебни спорове: Защо няма държавни пари за Нургюл и шахмата

Разпри, съдебни спорове: Защо няма държавни пари за Нургюл и шахмата

Анализи и Коментари

|
Пон, 21 Авг 2023г. 20:25ч.
Разпри, съдебни спорове: Защо няма държавни пари за Нургюл и шахмата

Разпри, съдебни спорове: Защо няма държавни пари за Нургюл и шахмата

В понеделник българската шахматистка Нургюл Салимова не успя да се пребори с рускинята Александра Горячкина за Световната купа в азерската столица Баку като експерти признаха, че само липсата на опит й е попречила да спечели титлата.

По-впечатляващо обаче е, че 20-годишната изненада в световните шахматни среди стигна до това ниво на турнира въпреки липсата на каквато и да било финансова подкрепа от собствената си държава.

Живко Жеков, треньорът на Нургюл Салимова, в интервю за БТВ сподели, че са намерили спонсор, който е помогнал на състезателката му с разходите по първия кръг от Световната купа. Това са разноските за първите пет дни, оттам нататък състезателката очаква да покрие разходите си по престоя с парите от наградата, каза Жеков.

"Когато има успехи, има много желаещи за снимки. Когато търсим пари, срещаме мълчание", каза той, а най-добра илюстрация на думите е отпътувалият за Баку за финалния тайбрек в битката за титлата депутат от ДПС Делян Пеевски. Той замина, за да я подкрепя. Дали просто ще "вика" за нея или ще я подкрепи другояче, така и не стана ясно.

Поради недостатъчното финансиране шахматистката е сама на турнира, като с треньорите си се чува по скайп.

Това породи обществено възмущение и заваляха въпросите каква е причината за това.

Какви наистина са причините Салимова да не получи държавно финансиране?

Проблемите в родния шахмат започват през 2014 г., когато избухва скандал за източването на средства от Българската федерация по шахмат (БФШ) от нейния президент Силвио Данаилов. Тогава Международната федерация (FIDE) налага забрана на БФШ да организира първенства и турнири под егидата ѝ. Когато лицензът на БФШ изтича, министърът на младежта и спорта към онзи момент Красен Кралев отказва да го поднови и завежда дело за неправомерно изразходвани около 2 млн. лв., държавни средства. В резултат на това федерацията се разцепва. Част от бившите ѝ членове създават нова организация – Българска федерация по шахмат 1928, на която Министерството на спорта дава лиценз.

В началото на 2019 г. Софийският градски съд постановява, че БФШ е изразходвала неправомерно 684 540 лв., които трябва да възстанови на държавата, като за обезпечение на вземането служи имот на федерацията, намиращ се в София.

Нови бури се развихрят в шаха през лятото на 2022 г., когато служебният министър на спорта Радостин Василев отнема лиценза на БФШ 1928 и така оставя българските шахматисти без федерация, която да ги представлява. Няколко месеца по-късно Весела Лечева лицензира новосформираната Българска федерация по шахмат 2022 с председател Васил Антонов – бивш депутат от БСП. Той е бил съпредседател на Българска федерация по шахмат 1928 (БФШ 1928) заедно с Руслан Тошев – бивш народен представител от ГЕРБ.

Едновременно с даването на лиценза на БФШ 2022, Весела Лечева сваля и възбраната върху имота в София, който обезпечава държавните вземания срещу БФШ на Силвио Данаилов.

Четири организации обжалват решението на Лечева да лицензира БФШ 2022. Това са БФШ 1928 (вече без Васил Антонов), Българска федерация по шахмат 64 (БФШ 64), Шахматна федерация България (ШФБ) и Българска федерация по шах (БФШ).БФШ 64 е основана от Цвета Галунова, доскорошна депутатка от “Възраждане”, и световната шампионка Антоанета Стефанова, която пък бе кандидатурата за премиер на "Има такъв народ". Обжалването на лицензията не позволява на Министерството на спорта да отпусне предвидените за българския шахмат пари на БФШ 2022, за да може последната да финансира българските клубове и състезатели по шах.

Бюджетът за шахмата за миналата година е около 100 000 лева. Вероятно приблизително такава щеше да е и сумата, с която сега щяха да разполагат българските шахматисти, ако не бяха препирните около овладяването на сектора.

Това създава и усложнения в отношенията на България с FIDE. БФШ 2022 не е призната от FIDE, която със свое решение създава временна комисия, за да управлява българския шахмат до провеждане на избори, на които да бъде избран общопризнат президент на единна федерация. За председатели на въпросната комисия са назначени румънецът Даниел Флоря - от името на FIDE, и албанецът Ералд Дервиши - от името на европейския шахматен съюз (ECU). Членове на временната комисия от българска страна са юристът Георги Градев - за БФШ 64,; гросмайстор Кирил Георгиев от ШФБ; международен майстор Атанас Куртенков от БФШ; и бившият депутат от ГЕРБ Руслан Тошев от БФШ 1928.

Президентът на лицензираната БФШ 2022 Васил Антонов е отказал да влезе в комисията. Той обжалва решението на FIDE с писма както до международната централа в Лозана, така и до новия министър на младежта и спорта Димитър Илиев.

Всички тези препирни пречат да се финансира не само Нургюл Салимова, но и останалите български шахматни надежди и дори детските клубове в страната.

mediapool.bg