Кламер БГ - Новини: Прокурорът и похитителите на изчезналата справедливост

Прокурорът и похитителите на изчезналата справедливост

Анализи и Коментари

|
Вт, 23 Май 2023г. 14:23ч.
Прокурорът и похитителите на изчезналата справедливост

Снимка: БГНЕС

В тази история всички говорят за достойнство, но достойни няма. Пишат се герои, ала героичното липсва.

Тази история е пълна с воня и мръсотия. Миризмата на разложена държавност и следите от изчезнала справедливост. Честна дума, не знам как читавите хора в съдебната система преживяват това, което наблюдаваме. Как се чувстват и какво мислят. Аз мога да кажа как изглежда отстрани. Хора, това е абсолютното дъно! И единствената добра новина е, че по-лошо не може да стане. Хубавото е, че по-ниско не може да се отиде. Надявам се.

Ако досега гражданите не са имали доверие на съдебната система, представете си до какви отрицателни стойности ще падне то след двуседмичната помия, която се излива от Съдебната палата. Ако досега на фона на цивилизованите европейски държави сме изглеждали като банда корумпирани крадци, замислете се на какво приличаме понастоящем.

Главният прокурор на една европейска страна го гърмят с бомби?! Разследването на т.нар атентат е пълен фарс, никой не му вярва. Някакъв анонимен израелски специалист се разхожда из прясно взривения участък и дава авторитетни становища. Случайно попаднал там, случайно пристигнал преди час и половина и случайно обядващ с един високопоставен следовател. Той е голям експерт и разбира от атентати, но ние даже не знаем кой е! Съжаляваме, казва следователят, не можем да съобщим името от съображения за сигурност. Абе, вие нормални ли сте?! Верно ли за толкоз прости ни смятате?

Главният прокурор е инсталиран на поста си, за да НЕ разследва покровителите си. Дълго време той изпълнява задачата, крие разследванията срещу началниците си и се прави на луд, когато го питат какво работи. Отговаря декламаторски: работим в интерес на гражданите, решаваме проблемите на гражданите.

Още по темата:

Гешев пусна запис и призна, че лъгал за оставката си, за да спечели време

Кой точно интерес на гражданите защитихте? Кой точно проблем решихте? Нима с корупцията, нима с кражбите? Нима с войната по пътищата? Лесно е да се срещаш с роднини на починали, да им обясняваш, че си на тяхна страна и да си правиш гнусен пиар. Ползите за прокурора са ясни, ама за пострадалите? Снимка с прокурора, с извинение. И той обяснява - политическите партии са виновни, не искат да променят закона. Същите партии, дето са го курдисали на тоя пост, за да не ги пипа. А той им се кара, каква смелост само!

Главният прокурор на една европейска страна разпространява незаконни записи. Не е техен автор, разбирате ли, само знае, че са правени с телефон. Откъде ли го знае?

Главният прокурор на една европейска страна публично и с гордост заявява, че не казва истината. Обяснявал, че щял да си подаде оставката, но това било оперативна игра. И говорел така, само за да види колко голям е заговорът. Когато един човек публично каже, че 99.9% няма да става главен прокурор, а след това стане, когато каже, че ще си подаде оставката, а не я подаде, той лъжец ли е?

Висшият съдебен съвет на една европейска страна е безполезна институция, пълна с високоплатени чиновници, които най обичат никой за нищо да не ги закача. Толкова са независими, че от тях нищо не зависи. Пред широко затворените им очи са минали скандали като Двете каки, Ти си го избра и какво ли не още. Те са невъзмутими, слушкат, папкат и получават заплати. Дава им се команда и без капка гузна съвест те нападат онзи, когото са защитавали до вчера. Извинявай, знаеш как е, то не е лично срещу теб. Едновременно обясняват, че са достойни хора и са загрижени за държавността. Достойни ли са?

Прокурорът, довчера работил в комфорт с това, което днес сам нарича политически боклук, осъзнава нуждата от съдебна реформа. И обяснява, че ще остане в името на децата, по дяволите. Бил мъж и достоен патриот. Достоен ли е?

Оплетени във всякакви схеми и далавери, невидими досега за прокурорското око, партиите решават да правят "съдебна реформа". И се засилват да свалят прокурора по най-сопаджийския начин. В отговор той им образува дела по материали, досега крити в разни чекмеджета. И прокурорът, и политикът обясняват, че са достойни за върховете на държавата. Достойни ли са?

Още по темата:

Борисов: Мария Габриел е отговорна за поисканата оставка на Гешев. Аз съм само депутат

И едните, и другите се оплакват, че някой някъде натиска копчета. Всички в тази история са толкова независими, че само трябва да им кажеш какво искаш, да им натиснеш копчето и да им гледаш сеира. Независими ли са?

Излагацията е пълна. И няма никаква причина да се надяваме, че нещата ще се оправят. Или както казва сам прокурорът в онзи запис, който изобщо не е направил:

"Вие се о*рахте пред колегите брутално".

mediapool.bg