Кламер БГ - Новини: Преструктуриране на тюрлюгювеча

Преструктуриране на тюрлюгювеча

Анализи и Коментари

|
Вт, 23 Май 2023г. 07:56ч.
Преструктуриране на тюрлюгювеча

Кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел излиза от Президентството, след като върна празна папката с първия мандат за съставяне на правителство. Сн. БГНЕС

Този текст е част от бюлетина "Денят с Mediapool". Абонирайте се за него, за да получавате всеки делничен ден коментар на най-важното, подготвен от журналистите ни.

Понеделник се очерта като решителен в развитието на двата паралелни, свързани помежду си сюжета – политико-правителствения и прокурорско-мафиотския. И двата могат да имат сериозни, надявам се, оздравителни за държавата и обществото последици. Но въпреки цялата тази значимост и сериозност, човек не може да се отърве от усещането за фарс и оперета в някои от епизодите.

Тече мощно преструктуриране по всички фронтове на политико-прокурорско-мафиотския тюрлюгювеч, в който се е превърнала държавата. Немислими до вчера неща, днес се превръщат в реалност. Довчерашни авери днес си искат оставките и имунитетите, замерят се с доноси и сигнали като кръвни врагове. Довчерашни кръвни врагове, които даже не си говореха, днес се канят да управляват заедно (но не като коалиция, някой да не си помисли нещо!) и дори заедно да променят конституцията.

И така - първият проучвателен мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент беше върнат неизпълнен. С което обаче, както изглежда засега, не се отдалечаваме, а се приближаваме до съставянето на ново мнозинство между първите две политически сили и излъчването на редовно правителство за един относително дълъг период от време.

Това трябва да стане с втория мандат. Той е на втората политическа сила, но от първата го наричат национален. Което е донякъде странно като формулировка. Както е странна и новаторска самата конфигурация на това правителство – не на коалиционен, а на ротационен принцип. Дано в следващите дни и това да не се окаже поредната провалена договореност, защото в ситуацията, в която е докарана държавата, всичко е по-добро от още едни бързи извънредни избори.

В прокурорския сюжет днес станахме свидетели на поредния протяжен, тягостен и същевременно комичен, монолог на главния прокурор. За да обясни за безпрецедентното политическо обединение срещу себе си. На него, както се казва, очевидно "шапката му е скроена", но той изглежда ще се съпротивлява и ще раздава удари наляво и надясно докрай.

Върховната касационна прокуратура тези дни, например, е залята от спонтанна вълна от сигнали на граждани срещу врагове на главния прокурор по върховете на властта. Мишени на тази внезапно породила се гражданска активност са Бойко Борисов, Мария Габриел, членове на Висшия съдебен съвет, които искат оставката на Гешев, бивши министри.

Същевременно и сигналите срещу главния прокурор не спират – последният от днес е за участие в престъпна група и престъпления срещу правосъдието.

mediapool.bg